Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reutersjournalisten Wa Lone intervjuas medan han eskorteras av polis från domstolen i Rangoon där överklagan lämnades in på måndagen.

Domen mot Reutersjournalister överklagad

De två Reutersjournalister som i september dömdes till sju års fängelse i Myanmar har via sina advokater lämnat in en överklagan.

- Detta sjuåriga fängelsestraff är ett misstag, sade advokaten L. Khun Ring Pan inför domstolen när överklagan lämnades in.

32-åriga Wa Lone och 28-åriga Kyaw Soe Oo greps i december 2017 och dömdes senare för att ha tagit emot hemliga statsdokument i samband med en granskning av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine.

Domen väckte starka reaktioner runtom i världen och Reuters säger att reportrarna gick i en gillrad fälla.

- De försökte ta reda på vem som var inblandad i fallet (massakern). Det var därför de försökte få till ett möte med polisen, säger L. Khun Ring Pan.

- De bad aldrig att få någonting hemligt.

Rättighetsgrupper har beskrivit rättegången som en fars och bland andra USA:s vicepresident Mike Pence har bett den myanmariska ledaren Aung San Suu Kyi att ingripa, vilket hon inte hörsammat.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo utsågs tidigare i december till årets person i tidsskriften Time Magazine, tillsammans med andra journalister som förföljts och i vissa fall dödats i sitt arbete.

Över 720 000 rohingyer har flytt från Rakhine till Bangladesh sedan den myanmariska militären inledde en hårdför insats i området. De flyende har vittnat om massakrer, våldtäkter och nedbrända byar och FN:s utredare har uppmanat Myanmar att ställa ansvariga generaler inför rätta för misstänkt folkmord.

Landets militär hävdar att man enbart försvarat sig mot militanta rohingyagrupper.