Dom faller mot Egyptens Mubarak

ANNONS
|

När Egyptens mångårige president Hosni Mubarak i fjol på bår rullades in i domstolen i Kairo var det omskakande för många egyptier. Få hade, innan de 18 dagar av uppror som till slut fällde Mubarak, trott att de någonsin skulle se presidenten inför rätta. Nu håller Egypten andan inför domen som väntas på lördagen.

Vissa anser en rättegång mot den gamle expresidenten är förnedrande både med hänsyn till hans ålder och hälsa. Andra, inte minst anhöriga till de cirka 850 som dödades på och kring Tahrir-torget är beslutna att få se honom dömd.

–Alla poliser som åtalats för att ha dödat demonstranter släpps fria eller får lätta domar, säger 49-årige Abu-Ghenima Abul-Oeyoun, far till dödade 20-årige Mohammed, till tidningen al-Ahram.

ANNONS

–Om det händer Mubarak kommer en andra revolution – en blodigare sådan.

Riskerar dödsstraff

Den nu 84-årige Hosni Mubarak, som nekar till brott, står tillsammans med inrikesminister Habib al-Adly och sex polisbefäl åtalad för att ha beordrat det dödliga våldet mot demonstranter. De riskerar alla dödsstraff om de döms.

Dessutom är Mubarak, tillsammans med sina två söner Alaa och Gamal, anklagad för korruption.

Rättegången kommer att direktsändas av statlig egyptisk tv. Även början av rättegången sändes i tv, men när vittnen skulle börja kallas in beslöt domare att stänga portarna – bland annat när fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, ledare för Väpnade styrkornas högsta råd (SCAF), som i dag styr Egypten vittnade.

Tantawys vittnesmål beskrevs av jurister som representerar de anhöriga som en besvikelse, och anklagelser om att SCAF håller den gamle militären Mubarak om ryggen florerar.

Hugg i ryggen

För många av dem som demonstrerade på torget vore ett frikännande av Mubarak en sista, giftig kniv i ryggen från armén sedan Mubaraks siste premiärminister, före detta flygvapenchefen Ahmed Shafiq, återvänt som presidentkandidat.

–Jurister säger att han (Mubarak) kommer att dömas, men med den nuvarande situationen och Shafiqs plötsliga kliv in i rampljuset tror jag inte det, säger Abul-Oeyoun.

ANNONS