Djurparkens nya stjärna - kedjerökande apa

Den nyöppnade djurparken i Norkoreas huvudstad Pyongyang har fått en publikfavorit. Det är den storrökande schimpansen Azalea, som röker omkring ett paket cigaretter om dagen.

ANNONS
|

I juli öppnade djurparken i den nordkoreanska huvudstaden på nytt efter en större renovering. En av nyheterna var då den 19-åriga schimpansen Azalea som sedan dess blivit en stor favorit hos besökarna, skriver AP. Azalea tycker om cigaretter och röker ungefär ett paket om dagen. Sedan en av skötarna gav henne en tändare kan hon även tända sina cigaretter på egen hand. Finns inte en sådan tillgänglig brukar hon kunnalåna en redan tändcigarettfrån besökarna och tända sin egen på den.

Drar inte halsbloss

I stället för att bli upprörda reagerade djurparkens besökare med gapskratt när Azalea började röka. Ivrigt påhejad av sin skötare brukar hon blåsaut rök, bugaoch dansa för sin publik. Talespersoner för djurparken hävdar dock att Azalea inte drar halsbloss, enligt AP. Pyongyangs djurpark har flera typiskadragplåster som elefanter, giraffer och pingviner. Men även mer udda inslag, bland annatapor som spelar basket ochhundar som räknar matte.

ANNONS

Fanns bara 50 grävlingar i början

De omfattande renoveringarna av djurparken påbörjades under 2014, som en del av diktatorn Kim Jong Uns åtgärder för att modernisera huvudstaden. Första gången djurparken slog upp portarna var redan 1959, när Kim Jong Uns farfar Kim Il Sung lät byggaden i utkanten av staden. Till en början var 50 grävlingardet enda som parken hade att erbjuda.

Rökning skadligt även för schimpanser

Precis som för människor är rökning skadligt för schimpanser.Förra året stämdes en djurpark i New Orleans aven amerikansk djurrättsgrupp. Orsaken var att schimpansen Candy hade vanvårdats och bland annat druckit läsk och rökt cigaretter som hon fått av besökare, skriver New York Post. Rättsprocessenhar i Candys fall dragit ut på tiden. Djurparken bestrider djurrättsorganisationensstämningsansökanoch hävdar bland annat att Candy inte tycker om vatten och bara accepterar Coca cola.

ANNONS