Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Publiken jublade när president Donald Trump kom till ett möte i Chattanooga i Tennessee i söndags. Bild: Mark Humphrey
Publiken jublade när president Donald Trump kom till ett möte i Chattanooga i Tennessee i söndags. Bild: Mark Humphrey

Djupt splittrat USA går till val i dag

Spänningen tilltar när USA går till val i dag. Demokraterna hoppas vinna majoriteten i representanthuset. Men väljarna har överraskat förr. Och USA är djupt politiskt splittrat.

Opinionsmätningarna visar en övervikt för Demokraterna nationellt. Men i mellanårsvalet handlar det om 435 val i delstaternas kongressdistrikt till representanthuset och 35 till senaten plus guvernörsvalen. Det innebär att varje val måste bedömas var för sig och opinionsmätningarna är här osäkra, inte minst med tanke på valdeltagandet som brukar vara lågt men som i år tycks öka något att döma av den förtida röstningen.

Demokraterna behöver vinna 23 nya platser i representanthuset för att svänga majoriteten från Republikanerna och helst över 30 för att kunna driva sin politik effektivt. Möjligheten finns om också de jämna valen faller ut till Demokraternas fördel. I senaten ser Republikanerna ut att kunna behålla sin majoritet och kanske till och med vinna ytterligare en plats.

President Donald Trump hårdsatsar för att få republikaner valda. Hans genomgående tema är ”rösta på mig” och att kandidaterna som han ställer upp för är underordnade. Det är en taktik som också tidigare presidenter använt sig av men risken är att den kostar mer än den smakar. Sittande presidenters parti brukar förlora platser i kongressen i mellanårsvalet och att, som Trump, sätta sig själv i centrum kan vara en nackdel när de egna opinionssiffrorna är relativt svaga.

Tecknar ett H i luften

Den tidigare presidenten Barack Obama är också ute på valfältet för demokratiska kandidater vilket föranlett Trump att teckna ett H i luften när han uttalar hans namn. Det är signalen om att Obamas mellannamn är Hussein och anspelar på kampanjen som framförallt fördes på nätet 2008 med innebörden att Obama var muslim och islamist, en hatkampanj som Obamas motståndare i presidentvalet John McCain kraftfullt tog avstånd från.

Det är en infekterad valkampanj där Trump valt att tala om karavanen av människor som är på väg från Honduras mot USA:s gräns. Det upplägget har fått intern kritik hos republikaner som önskar att den förbättrade ekonomin skall stå i fokus. Men Trump slår tillbaka på valmötena.

– Det finns de som vill att jag skall tala om våra ekonomiska framgångar. Men det är inte särskilt upphetsande, eller hur?

Trump möts av jublande gensvar och återgår till karavanen och soldaterna som är på väg till gränsen och som skall hålla amerikanerna säkra.

Ett avhugget huvud under armen

LÄS MER: Därför är mellanårsvalet så viktigt

Utanför Vita huset står de politiska motsättningarna i blixtbelysning. Vid en del av avspärrningen ropar en man utklädd till Trump ut sin avsky mot presidenten tillsammans med en man som klätt ut sig till Saudiarabiens kronprins, med ett avhugget huvud under armen och en bensåg i handen. Lite längre bort tar en grupp svarta unga från rörelsen ”Turning point USA” till en megafon för att förmedla budskapet att Trump är den bäste president som USA någonsin haft. Den svarta gruppen har just tagits emot av Trump i Vita huset.

Kandidaterna i delstaterna talar både om lokala och nationella frågor och i Arizona är det redan klart att en kvinna tar plats i senaten eftersom två kvinnor står mot varandra. I Texas har den sittande senatorn och tidigare republikanske presidentkandidaten Ted Cruz fått oväntat starkt motstånd av demokraten Beto O´Rourke. Men Cruz leder i opinionsmätningarna.

Demokraten Beto O´Rourke som kandiderar för senaten hälsar på supportrar på ett möte i Austin, Texas.. Bild: Jay Janner
Demokraten Beto O´Rourke som kandiderar för senaten hälsar på supportrar på ett möte i Austin, Texas.. Bild: Jay Janner

– Med O´Rourke tror jag att vi ser början på presidentvalet 2020, säger författaren Myra McPherson med erfarenhet som ung journalist på Washington Post redan under Kennedyåren och Watergate.

Myra McPherson har nära följt O`Rourkes överraskande framgångsrika kampanj.

– Han förlorar kanske senatsvalet, säger hon. Men i honom ser jag en ny Bobby Kennedy som kan bli ett viktigt namn för Demokraterna i presidentvalet om två år.

Guvenörsval att hålla ögonen på

Val till guvernör hålls i en rad delstater. I Florida och Georgia kan svarta demokratiska kandidater vinna vilket skulle vara första gången i delstaternas historia.

GEORGIA

Stacey Abrams (Demokraterna)

Brian Kemp (Republikanerna)

Mycket jämt. Oprah Winfrey och Barack Obama har ställt upp för Abrams och Donald Trump för Kemp.

FLORIDA

Andrew Gillum (Demokraterna)

Ron DeSantis (Republikanerna)

Stor skräll om Gillum vinner, 39 år och politiker sedan han var 23.

GP i Washington. . Bild: Britt-Marie Mattsson
GP i Washington. . Bild: Britt-Marie Mattsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.