Diplomatiskt bråk med Ryssland trappas upp

De baltiska länderna utvisar ryska diplomater till stöd för Tjeckien. Det sker i ett bråk som trappas upp och utvidgas i ett säkerhetspolitiskt känsligt skede.

ANNONS
|

Det började för en vecka sedan med att Tjeckien anklagade den ryska militära underrättelsetjänsten GRU för två explosioner i ett ammunitionslager i östra delen av landet 2014. Två personer dog. Det ska ha koppling till leveranser till Ukraina. Där annekterade Ryssland samma år Krim och ställde sig bakom ett väpnat uppror. Områdena i centrum för kriget betecknas i dag av Moskva som två utbrytarrepubliker.

Den tjeckiska regeringen såg allvarligt på de nya uppgifterna och utvisade 18 ryska diplomater. EU och Nato ställde sig bakom landet i uttalanden. Det sammanföll som en händelse med att Ryssland hade dragit samman den största militära styrkan längs gränsen mot Ukraina sedan 2014. I väst bedömdes det vara en styrkedemonstration eller i värsta fall förspelet till ett angrepp.

ANNONS

Moskva förnekade anklagelserna från Prag och utvisade i sin tur 20 tjeckiska diplomater. På torsdagen beordrade den tjeckiska regeringen att Ryssland avlägsnar huvuddelen av sina medarbetare från ambassaden i Prag.

LÄS MER:Tjeckien: Vi kan utvisa alla ryska diplomater

Endast sju diplomater var

På fredagen kom beskedet från utrikesministeriet i Moskva att den utländska närvaron dras ned drastiskt på båda sidor till vardera 7 diplomater, 25 tekniska anställda och 19 lokalt anställda den 31 maj.

"Ett oansvarigt och provocerande beteende från de tjeckiska myndigheterna har skadat deras egen diplomatiska tjänst, säger det ryska utrikesministeriet enligt nyhetsbyrån Tass.

Det innebär att personalen vid den tjeckiska ambassaden i Moskva minskas med 16 diplomater, 4 tekniska anställda och 91 lokalt rekryterade anställda. På den ryska ambassaden i Prag krymps bemanningen med 35 diplomater och 46 personer i administrativa och tekniska tjänster.

LÄS MER:Tjeckisk-rysk diplomatkonflikt fördjupas

Utvisar i solidaritet

På fredagen meddelade Estland, Lettland och Litauen att de också kommer att utvisa ryska diplomater och ambassadanställda i solidaritet med Tjeckien, samtliga medlemmar i EU och i försvarsalliansen Nato. Det meddelade Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis vid en gemensam presskonferens.

"Mina lettiska och estniska kollegor har vardera utvisat en anställd som är involverad i spionageaktiviteter", sa Landsbergis.

Det litauiska utrikesdepartementet kallade upp Rysslands representant i Litauen och meddelande att två anställda på den ryska ambassaden inte var önskvärda på grund av aktiviteter som var oförenliga med deras diplomatiska status. De ska ha lämnat landet inom en vecka.

ANNONS

Nyhetstjänsten euractiv.com uppger att Slovakien också har utvisat tre ryska diplomater. Flera länder kan komma att följa efter och dras in i vad som är den värsta diplomatiska krisen mellan Prag och Moskva sedan den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968. Samtidigt är relationerna mellan Ryssland och väst de sämsta sedan kalla kriget.

Efter veckor av ökat krigshot avbryts den militära mobiliseringen i sydvästra Ryssland, enligt det ryska försvarsdepartementet.

"Militära förband och formeringar marscherar just nu mot tågstationer och flygfält", heter det.

Nato och regeringen Kiev välkomnar tillkännagivandet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj konstaterar att det minskar spänningarna.

Men vad detta i praktiken innebär återstår att se i den krigsdrabbade regionen och längs gränsen. Ryssland har en stark militär närvaro på Krim, som nu är förbunden med Ryssland av en bro, och inga planer på att backa. Detta är en en grundorsak till den politiska och diplomatiska krisen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS