Diplomati med säkerhetsrådet i sikte

ANNONS
|
-Jag är mycket angelägen om att förbättra relationerna mellan våra länder, inledde Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn samtalet med Stefan Löfven.
-Jag är mycket glad över vår långa vänskap, sade Löfven i sin tur till Kenyas president Uhuru Kenyatta.
Artighetsfraser

Det är många artighetsfraser som utbyts utmed sidolinjerna på toppmötet i Addis Abeba. För den svenska statsministern avlöste de bilaterala mötena varandra. Och han tycker att han fått positiv respons på det som är ett mål med resan: att verka för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd.

-Jag tänker inte gå in på detaljer om det. Det är en lång resa kvar till målet, men det finns en del positiv respons på vår kandidatur. Sedan gäller det att jobba ända in i mål, säger Löfven.

Vad gäller Etiopien tycker statsministern att relationerna har förbättrats, sedan de kyldes ner avsevärt efter att journalisterna Marin Schibbye och Johan Persson släppts ur fängelset, och berättade vad de varit med om. Men han ville inte säga om han tog upp situationen för den svensk-etiopiska läkare som sitter fängslad i det auktoritärt styrda landet.

ANNONS
-Jag avslöjar inte allt som vi pratade om, svarar Löfven på frågan.
Säkerhetsfrågor

Med Egyptens president stod säkerhetsfrågor i centrum.

-Mycket Mellanöstern, Palestina och Israel, EU:s relationer till Egypten. Där kan Sverige spela en roll, säger han.

Parallellt med de enskilda samtalen mellan stats- och regeringschefer pågick Afrikanska unionens möte i församlingen. Under öppningsceremonin varnade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon för ledare som klamrar sig fast vid makten med alla medel.

-Jag uppmanar alla ledare, i Afrika och resten av världen, att lyssna på folket. Moderna ledare har inte råd att ignorera deras önskningar, sade Ban Ki-Moon.

En stund senare valdes Zimbabwes långvarige president Robert Mugabe till ordförande för Afrikanska unionen. Det är i huvudsak en ceremoniell post som roterar mellan regioner, men med Mugabes historia sticker det ändå i ögonen på en del.

-Det är Afrikanska unionen som väljer sin ordförande och det får vi respektera. Det finns självklart uppfattningar om utvecklingen i Zimbabwe. Men vi ska ha en god relation med Afrikanska unionen, säger Stefan Löfven.
ANNONS