Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Diktatorns bil och flygplan säljs på auktion

När Nicolae Ceausescu blev Rumäniens president 1974 fick han en iransktillverkad lyxbil av shahen av Iran. Nu slåss iranska samlare om att lägga vantarna på åket – som auktioneras ut i Rumänien tillsammans med diktatorns flygplan.

– Intresset är stort. Vi har fått över 100 bud, säger Alina Panico från auktionshuset Artmark i Bukarest.

– Rumänska samlare av fyrhjuliga juveler är närvarande, men de flesta bud kommer från iranier som vill ta en nationalsymbol från 1970-talet tillbaka hem.

Bilen är en Paykan, en modell som tillverkades i Iran från 1967 och som nått ikonstatus. Paykanen som gavs till Ceausescu, och som auktioneras ut under torsdagen, är en limousin. Utgångspriset är 4 000 euro (omkring 40 000 kronor) men Panico tror att den kan komma att säljas för över 10 000 euro.

Shahen Mohammad Reza Pahlavi blev vän med Ceausescu efter ett besök i Rumänien 1966. Den rumänske ledaren hade kommit till makten föregående år och stod för en av de Östeuropas mest repressiva regimer under kalla kriget.

På auktionen säljs också ett flygplan som diktatorn använde vid officiella uppdrag mellan 1986 och 1989. Utgångspriset är 25 000 euro (253 000 kronor) – men enligt auktionshuset är intresset inte lika stort som för bilen.