Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdimuchammedov har grundat en by och upprättat ännu ett museum i sin fars ära. Arkivbild från 2017.
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdimuchammedov har grundat en by och upprättat ännu ett museum i sin fars ära. Arkivbild från 2017. Bild: Alexander Vershinin/AP/TT

Diktator grundar by i sin pappas namn

Turkmenistans excentriske diktator Gurbanguly Berdimuchammedov har grundat en by och öppnat ett museum till sin pappas ära – i ännu en ansats att odla en kult kring landets regerande familj.

Den nya byn ligger strax norr om huvudstaden Asjgabat och ska ses som en hyllning till pappans "osjälviska och oklanderliga" karriär som polis, utropade en ledare inom den turkmeniska säkerhetsapparaten när banden klipptes i en statlig tv-sändning. I byn har det byggts en rad flerfamiljshus där poliser uppges få bo med sina familjer.

Där öppnas också ett nytt museum för att hedra pappa Myalikguly Berdimuchammedovs. Faktum är att det är det andra som tillägnas honom, då det tidigare har inrättats ett i en barackanläggning där han har arbetat.

88-åringen hålls av de hårt hållna myndigheterna regelbundet fram som en exempellös och moraliskt högtstående människovän tillika självuppoffrande patriot. Mängder av poesi som tillskrivs honom har publicerats på bred front och sonen har bland annat låtit uppföra en fem meter hög bronsbyst av honom.

Gurbanguly Berdimuchammedov har ännu inte gått lika långt som sin företrädare Saparmurat Nijazov, som lät döpa om månaden april efter sin mamma. Berdimuchammedov var från början Nijazovs tandläkare, som blev hans hälsominister och sedan hans efterträdare på presidentposten i det slutna landet.

I kultbyggandet byggs det bland annat guldpläterade statyer, som denna av presidenten själv till häst på en marmorklippa i centrala Asjgabat. Arkivbild.
I kultbyggandet byggs det bland annat guldpläterade statyer, som denna av presidenten själv till häst på en marmorklippa i centrala Asjgabat. Arkivbild. Bild: Alexander Vershinin/AP/TT