Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sammandrabbningar mellan studenter på ena sidan och polis och ligister på den andra i Bangladeshs huvudstad Dhaka kan vara en försmak på de ökande oroligheterna som förväntas inför vinterns val. Bild från 2 augusti 2018.

Dhaka-upplopp tecken på pressad demokrati

Ett hundratal människor, många av dem barn och ungdomar, har skadats, journalister har förts bort och internet har inskränkts. De allvarliga sammandrabbningarna i Bangladesh kan vara en försmak inför valet i december, enligt en expert.

"Bashundhara battlefield" – slagfältet Bashundhara. Så kallar lokalpressen i den bangladeshiska huvudstaden Dhaka ett av de bostadsområden där unga har drabbat samman med polis och ligister. Daily Star beskriver hur kravallfordon rullar på gatorna, följda av ett hundratal poliser utrustade med skottsäkra västar, tårgas och pistoler. Studenterna bär påkar och tegelstenar och ropar slagord.

Det som startade för drygt en vecka sedan som en protest bland skolbarn mot den farliga trafiken i Dhaka har utvecklats till en brutal strid. En del kallar det den värsta på mycket länge.

Kulor och tårgas

Även inne på universiteten angrips studenter, berättar de unga Dhaka-bor som TT har varit i kontakt med.

"Polisen attackerar studenterna på universiteten och försöker stänga in dem. De skjuter med gummikulor och slår studenter. Det är värst för flickorna", skriver en av dem i ett meddelande.

"Det är inte säkert ute nu och vi är rädda. Vem som helst av oss kan försvinna i morgon och ingen kommer att veta vart vi har tagit vägen. Våra föräldrar skulle inte få någon hjälp av myndigheterna. Fyra av mina vänner togs av polisen och sattes i häkte utan orsak", skriver en annan.

Att protesterna nu tycks ha lugnat sig beror inte på att de unga har fått igenom sina krav utan att deras uppror effektivt har slagits ner av polis och av ligister som sägs tillhöra regeringspartiets studentorganisation.

Politisk dimension

Det faktum att säkerhetsstyrkor togs in så tidigt i protesterna pekar på att det som hänt har en bredare politisk betydelse, enligt Sydasienkännaren Sten Widmalm.

- Trafikproblemen verkar ha varit en utlösande faktor, men har också startat attacker på yttrandefriheten och rätten att organisera sig och protestera fritt, säger han.

Regeringens kraftiga motreaktioner måste tolkas som att den känner sig hotad, vilket aktiverar radikala grupper som backar upp regeringspartiet.

- När även de går ut och attackerar demonstranter och journalister, då ser man att det finns en politisk dimension i detta, säger Widmalm.

De unga Dhakabor som TT har varit i kontakt med håller med:

"Från att ha varit en protest om trafiksäkerhet har det blivit en protest mot den dåliga säkerheten i landet. Och inte ens vi kan leda den protesten", skriver en av dem.

Oroligt inför valet

Det som händer är ytterligare ett tecken på att demokratin har det allt tuffare i det sydasiatiska landet och kan vara en försmak inför valet i december, menar Widmalm. Då väntas sammandrabbningarna mellan de olika politiska lägren bli ännu allvarligare.

Bangladesh är ett land där demokratin är satt på undantag. Politiska våldsamheter krävde under 2013 över 500 människors liv. Det förra parlamentsvalet, 2014, bojkottades av oppositionen och rättsapparaten i landet anklagas för att vara politiserad. Oppositionella har avrättats och satts i fängelse. I februari 2018 dömdes oppositionspartiets ledare till fängelse för korruption. Dessutom pågår en brutal jakt på minoriteter och hbtq-personer.

I upploppen i Dhaka har även journalister misshandlats och tagits till fånga. Många är nu mycket oroliga för sin säkerhet.

- Jag har aldrig varit med om något som liknar situationen för journalister där just nu, säger en bangladeshisk journalist som lever i exil.