Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Detta vet vi om moskédådet i Nya Zeeland

49 personer har dödats och fyra personer uppges gripna i vad som kallas en välplanerad terrorattack. Det här är vad vi än så länge vet om moskédådet i Nya Zeeland:

49 döda

Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnande eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.

"En av Nya Zeelands mörkaste dagar"

49 personer dödades i skjutningen, enligt premiärministern Jacinda Ardern som kallar dådet för en välplanerad terrorattack. Hon kallar händelsen "en av Nya Zeelands mörkaste dagar".

Sprängladdningar

Enligt polisen har två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.

Flera gripanden

En man har gripits misstänkt för mord. Två andra personer har också gripits, bland annat för att ha burit vapen. Polisen letar inte längre efter fler misstänka. I ett tidigt skede greps även en fjärde person, som nu ska ha avskrivits från utredningen.

En av gärningsmännen, en 28-åring som kallar sig Brenton Tarrant livesände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan likna ett manifest på ett Twitterkonto med samma namn som det Facebookkonto som sände händelsen. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat.

Anti-terrorpoliser

Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat anti-terrorberedskap. Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

Inga rapporter om svenskar

Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

Skytten genomförde dådet som hämnd för Ebba

Ebba Åkerlund, som dödades i terrordådet på Drottningatan 2017, ska ha varit ett av motiven till att mannen som kallar sig Brenton Tarrant genomförde dådet i Christchurch under fredagen. Vapnen var nedklottrade med vit text, på ett av dem stod det "Ebba Åkerlund".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.