Bilder: TT
Bilder: TT

Detta vet vi om männen i lastbilen

Två personer uppges ha färdats i lastbilen som kördes in i en julmarknad i centrala Berlin och dödade 12 personer. Detta vet vi om den misstänkte gärningsmannen och medpassageraren.

ANNONS
|

Strax efter dådet uppges den misstänkte gärningsmannen ha lämnat platsen till fots. Han ska sedan ha gömt sig i parken Tiergarten där han ska ha försökt söka skydd i mörkret. Han greps två kilometer från torget där dådet utfördes. Enligt flera medier hade ett vittne följt efter mannen på säkert avstånd och haft polisen i luren - vilket till slut ledde polisen till mannens gömställe.

– Tack vare detta vittne kunde vi gripa den misstänkte. Den här typen av civilcourage kan inspirera oss idag, sa polisen Winfrid Wenzel till die Welt.

Polisen har valt att inte gå ut med hans identitet men flera stora tyska medier har rapporterat att det rör sig om en man förekommit i olika brottsutredningar men utan koppling till terrorism, enligt Tagesspiegel. Die Welt skriver att han var anmäld för sexuella trakasserier. Det uppges även att mannen är 23 år gammal och att han är känd av polisen under flera olika namn. Han är registrerad med två olika födelsedatum i landet.

ANNONS

Tagesspiegel uppger att mannen inte var beväpnad när han greps och att han inte gjorde motstånd. Han ska ha varit fåordig i förhör.

"Det är min kusin"

Medpassageraren hittades skjuten i lastbilen. Han uppges i tysk media vara polsk medborgare men polisen har ännu inte offentliggjort några detaljer om mannen. Det är oklart om han misstänks för något brott. Polska medier har talat med chefen för åkeriföretaget som äger lastbilen som uppger att den misstänkte gärningsmannen inte kan vara den förare som i vanliga fall kör för företaget.

– Det är min kusin. Jag går i god för honom, säger han till polska TVN24.

Han berättade även att han inte kunnat få kontakt med kusinen sedan 16-tiden på måndagen.

Flera medier spekulerar att det kan röra sig om en kapning, men det är inget som polisen hittills har bekräftat. Polisen beskriver händelsen som "förmodad terrorattack", men har sagt att via Twitter att man utgår ifrån att det rör sig om ett avsiktligt dåd.

ANNONS