Striden rasar om AZD1222, vaccinet som Astra Zeneca och forskare vid Oxford utvecklat.
Striden rasar om AZD1222, vaccinet som Astra Zeneca och forskare vid Oxford utvecklat. Bild: Silvia Izquierdo

Detta strider EU och Astra Zeneca om

EU och Astra Zeneca har under den senaste veckan befunnit sig i en bitter strid om vaccindoser mot covid-19. Men det är oklart vad parterna egentligen kommit överens om. Klart är i alla fall att EU ligger långt efter USA och Storbritannien i vaccinationsracet.

ANNONS
|

Vissa europeiska ledare, bland annat i Italien, vill dra Astra Zeneca inför rätta. Anledningen är att de första leveranserna av de sammanlagt 400 miljoner utlovade doserna försenats. Företagets vd Pascal Soriot menar att läkemedelsföretaget inte alls förbundit sig att leverera det. Det enda Astra Zeneca avtalat är att göra så gott det kan för att få fram vaccindoser, säger han i en intervju med italienska La Repubblica.

LÄS MER:Problemen med Astra Zenecas vaccin kan förstöra Sveriges vaccinationsplan mot covid-19

– Kontraktet är väldigt tydligt. Det vi förbundit oss till är att göra, jag citerar, ”så gott vi kan (our best effort)”. Men det är mycket känslor i sving i den här processen just nu, sa han i intervjun.

ANNONS

EU samordnar köp av vacciner

I augusti tecknade EU-kommissionen ett avtal med Astra Zeneca om sammanlagt 400 miljoner doser av vaccinet AZD1222, som företaget utvecklar tillsammans med forskare i Oxford. Tanken från EU:s håll var att skapa en ordnad vaccinering av unionens medborgare och undvika en huggsexa liknande den som uppstod kring andningsmasker och sjukvårdsmateriel i början av pandemin. EU har fått kritik för att unionen drog ut på tiden med att teckna avtal med vaccinproducenter. När EU väl tecknade avtal med Astra Zeneca hade Storbritannien redan haft ett sådant avtal på plats i tre månader.

LÄS MER:Oklart om Astra Zenecas vaccin skyddar äldre

EU ligger också i dagsläget långt efter till exempel England och USA i hur stor del av befolkningen som vaccinerats. I USA har ungefär 6,5 procent av befolkningen fått åtminstone en dos av vaccinet. I Storbritannien är siffran 10,7 procent. I EU och Sverige är siffran runt 2 procent.

Att Astra Zenecas vaccin i högre omfattning kunnat levereras till England jämfört med EU beror till viss del på att EU var sena med att teckna avtalet, enligt Pascal Soriot.

– Kontraktet för Storbritannien skrevs under tre månader innan det europeiska vaccinavtalet. Så då hade vi tre extra månader att åtgärda alla de problem som uppstod, sa han.

LÄS MER:Tre frågor om det stora vaccinbråket med Astra Zeneca

Företrädare för EU å andra sidan menar att de bristande leveranser är ett avtalsbrott. Under de senaste dagarna har möten mellan de båda parterna hållits. Richard Bergström, Sveriges nationella vaccinsamordnare, har deltagit på det senaste mötet med Astra Zeneca.

ANNONS

– Vi har en dispyt kring kontraktet och det får vi fortsätta ha. Men nu är det centrala att få fram doser. Vi skulle fått en miljon doser till Sverige i februari. Nu får vi 400 000, sa Richard Bergström till Sveriges Radio P1 under torsdagen.

Astra Zeneca skulle ha levererat 80 miljoner doser till EU under årets första kvartal. Nu blir det istället 31 miljoner. EU:s ståndpunkt är att glappet borde läkemedelsföretaget då kunna fylla med vaccin producerat i andra delar av världen.

Sveriges nationelle vaccinsamordnare Richard Bergström.
Sveriges nationelle vaccinsamordnare Richard Bergström. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Nu väntar vi på en återkoppling från Astra Zeneca för att få fram de här doserna. (…) Vi måste nu fokusera på hur vi får fram doser till EU:s medborgare så fort som möjligt. Sedan får vi träta om det här med kontrakt och pengarna, säger Richard Bergström.

Kan ändra reglerna kring vaccinexport

Bråket mellan EU och Astra Zeneca har också påverkat relationen mellan EU och det tidigare medlemslandet Storbritannien. Efter beskeden om förseningar regerade EU-kommissionen med att säga att allt vaccin, producerat inom unionen, måste registreras innan det kan exporteras till andra länder. Flera politiker i Storbritannien har sett det som ett sätt för EU att hålla kvar vaccin, avsedda för andra marknader.

Frågan är nu vad som egentligen sägs i avtalet mellan EU och Astra Zeneca. Det är oklart eftersom kontraktet inte offentliggjorts. Därmed är det eventuella kontraktsbrottet en fråga där ord står mot ord.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS