Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Den svenska journalisten Kim Wall, som senast sågs på en ubåt i torsdags, är fortfarande försvunnen. Ubåtsägaren Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha vållat hennes död. Det här vet vi hittills:

Kim Wall är en svensk journalist som är bosatt i Danmark och hon skulle göra ett reportage om den danske ubåtsägaren Peter Madsen ombord på hans farkost. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Ubåten försvinner

Den första timmen ska ubåten ha rört sig i området kring Middelgrund. Vid midnatt mellan torsdag och fredag ska färjetrafik ha fått kontakt med farkosten söder om Middelgrund. På fredagsnatten slår Walls partner larm om att ubåten inte återvänt till sin kajplats. Tidigt på morgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton.

Dyker upp – och sjunker

Klockan 10.14 på fredagen syns ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Det är den första kända observationen sedan midnatt. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och alla ombord uppges må bra. Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte.

Häktning och sökinsatser

Madsen har hävdat att han har släppt av Wall vid 22.30-tiden på torsdagskvällen vid Refshaleøen, men under tidig fredagskväll meddelar Köpenhamnspolisen att Madsen misstänks för mord alternativt dråp. På lördagen häktas dansken i 24 dagar och i nuläget är brottsrubriceringen vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Under helgen bärgas ubåten och på måndagen meddelar polisen att den tekniska undersökningen visar att Madsen sänkt ubåten med flit. Under torsdagen, en vecka efter försvinnandet, meddelar polisen att de räknar med att Kim Wall är död. Kroppen saknas fortfarande och dykare från det danska försvaret dyker i Kögebukten. Svensk polis söker med helikopter från Falsterbo upp till Öresundsbron.