Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Detta har hänt

Nordkoreas regim har tidigare genomfört flera kärnvapentest, och ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp under sommaren. Här är en bakgrund till händelserna.
Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.
Den officiella ideologin i enpartistaten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande enligt vittnesmål. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Nordkoreas nuvarande diktator Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.
Mycket lite om Kim Jong-Uns uppväxt är känt, men han är Kim Jong-Ils yngste son och uppges ha fått sin utbildning vid militärakademien i Pyongyang samt på en skola i Schweiz. Han sägs älska filmer med Jean-Claude Van Damme och basket.

Den 9 oktober 2006 genomför Nordkorea sin första provsprängning av kärnvapen. Provsprängningen rapporteras av Sydkorea och bekräftas sedan av nordkoreanska myndigheter, och världen har fått sin åttonde kärnvapenmakt.

Denna "historiska händelse" blev av tack vare "inhemsk visdom och teknik till 100 procent", heter det i nordkoreansk tv. Från omvärlden hörs i stället hårda fördömanden. USA:s FN-ambassadör kallar det "ett hot mot fred och säkerhet". Ett splittrat säkerhetsråd röstar för att införa finansiella och militära sanktioner mot Nordkorea på grund av testerna.

25 maj 2009: Nordkorea genomför sin andra provsprängning. Explosionen utförs i samma område, i länet Kilchu, som vid första provet 2006. Smällen registreras över hela världen, med en magnitud på 4,1.
Sydkoreanska analytiker uppger att kraften i smällen är jämförbar med USA:s bomber som drabbade de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki 1945.
Nordkorea fortsätter sedan med sin tredje provsprängning den 12 februari 2013, en fjärde 6 januari 2016 och en femte den 9 september samma år. Det femte bedöms vara det kraftigaste landet dittills utfört.
Testerna följs av fördömanden från världsledare. FN:s atomenergiorgan IAEA kallar provsprängningarna "djupt oroväckande" och "beklaglig".

Augusti 2017: Nordkorea sprider oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Man säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet.

USA:s president Donald Trump svarar att hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri". Han säger också att nordkoreanerna bör vara "väldigt, väldigt nervösa".
FN:s säkerhetsråd röstar enhälligt ja till nya, tuffare sanktioner mot Nordkorea. De innebär bland annat ett totalt förbud för export av kol och järn till landet.

Utvecklingen år för år:

2006

9 Oktober: Nordkorea rapporterar att de utfört sitt första lyckade kärnvapenprov.  

15 Oktober: Ett splittrat FN:s säkerhetsråd röstar för att införa finansiella och militära sanktioner mot Nordkorea på grund av kärnvapentesterna. En FN-resolution kräver att Pyongyang förstör sina kärnvapen, massförstörelse vapen och ballistiska missiler.  

2007

13 Februari: Pyongyang går med på att stänga ner sin kärnvapenreaktor och bjuder inom 60 dagar in internationella inspektörer i utbyte mot stort elförsörjningsstöd. 

26 –30 juni: Inspektörer från Internationella atomenergiorganet (IAEA) anländer till Nordkorea för att diskutera en nedstängning av landets kärnvapenreaktor. Det är första gången sedan 2002 som IAEA tillåts inträde i landet. 

2 September: Efter bilaterala samtal i Genève meddelar USA att Nordkorea har gått med på att deklarera och avveckla alla kärnvapenanläggningar före årets slut.

2008

27 juni: Nordkorea förstör kylanläggningen på en av landets kärnvapenreaktorer, en symbolisk handling som visar på seriositeten i löftet att avsluta landets kärnvapenprogram. 

26 augusti: Två månader efter att ha deklarerat vilka kärnvapen landet besitter meddelar Pyongyang att de har upphört med avvecklingen i protest mot den försenade processen att avskriva landet från USA:s lista över länder som stödjer terrorism.  

2009

25 maj: Nordkorea detonerar en underjordisk kärnvapenbomb. Det är Nordkoreas andra kärnvapentest och tros vara flera gånger starkare än första testet 2006. 

2010

12 november: Seigfried Hecker, en amerikansk kärnvapenforskare, besöker Nordkorea och blir då visad en avancerad anläggning för förädling av uran.  

2011

30 november: Nordkoreansk statsmedia rapporterar att landet har konstruerat en lättvattenreaktor. Det innebär att reaktorerna kyls och modereras med vanligt vatten, och att produktionen av låganriktat uran går framåt.

2012

29 Februari: Nordkorea går med på att tillsvidare upphöra med förädlingen av uran, så äl som kärnvapen och långdistansrobotar.   

2013

24 januari: Nordkoreas Nationella försvarskommission meddelar att de kommer fortsätta med "högt utvecklade kärnvapentester."

12 februari: Nordkorea avfyrar sitt tredje test efter att landets regering svurit att fortsätta att avlossa långdistansrobotar som en del av en "genomgripande plan av hög intensitet"

2016

6 januari: Nordkorea genomför ett fjärde kärnvapentest, internationella fördömanden till trots. För första gången hävdar diktaturen att det är en vätebomb de lyckats testa. 

9 september: Femte kärnvapentestet genomförs under firandet av regimens 68:e årsdag. Sydkoreas försvarsdepartement säger att styrkan i testet ska ha varit den starkaste någonsin utförd av Pyongyang.    

2017

10 – 12 augusti: President Donald Trump trappar upp ordkriget och varnar Nordkorea för att ens fundera på att angripa USA. Trump har tidigare lämnat besked om att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri". Något som Nordkoreas militär har avfärdat som "fullständig nonsens."

11 augusti: Japan aktiverar sitt robotförsvar.

29 augusti: Nordkorea avfyrar en missil som går i en bana över Japan. Missilen landar i Stilla havet. 

3 september: Sydkoreas väderinstitut uppmäter ett jordskalv inifrån Nordkorea som uppmäter 6.3 på Richterskalan. Det bekräftas senare att det är resultatet av diktaturens sjätte provsprängning - den kraftigaste någonsin och den här gången med en vätebomb. Nordkoreans statsmedia rapporterar att landet nu har utvecklat vätebomber som är tillräckligt små för att få plats i en långdistansmissil.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.