Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Detta är Nasas nya rymddräkt

För första gången på fyra årtionden får Nasas rymddräkt en makeover. I veckan presenterades den nya dräkten Artemis III, som astronauterna som ska landa på månen 2025 kommer att bära.

Alla kan föreställa sig en astronaut för sitt inre. Det är en stark kulturell bild som har ändrats med jämna mellanrum genom åren. Den första rymddräkten, som hamnade på Lifes omslag i januari 1958, eggade läsarens fantasi med sitt silverskimrande yttre. Senare blev rymddräkterna vita, det visade sig att silvret reflekterade solen för mycket och riskerade att blända astronauterna, skriver New York Times.

Bilden av den vitklädde astronauten har varit med oss länge, men nu är det dags för något nytt. I onsdags presenterade Nasa en prototyp av sin nya rymddräkt, utvecklad i samarbete med företaget Axiom Space, vars vd gick ut på scenen klädd i en svart, och med rymdmått mätt smäcker, rymddräkt med orange och blå detaljer.

Blir vit på månen, trots allt

”Fräckt”, kanske någon tänker. ”Det trodde man inte om Nasa”.

Lite mindre fräckt blir det när man får höra att det svarta kommer att bytas ut mot ett vitt isolerande lager när astronauterna sätter foten på månen igen 2025, för att skydda mot extrema temperaturer. Mer av det gamla på månen, med andra ord, så varför är det viktigt?

Under ytan finns det mycket som är nytt. Dräkten är i grunden icke-binär, till skillnad från de tidigare som var designade för antingen män eller kvinnor, vilket bland annat resulterat i att kvinnor stoppats från rymdpromenader då expeditionerna inte tagit med tillräckligt många kvinnliga rymddräkter till den internationella rymdstationen.

Kostsam kostym

Rymddräkten har flera justerbara delar för att passa alla kroppstyper och bidra till ökad flexibilitet. Den har också ett pris som hade fått Skattebetalarnas förening att börja kallsvettas, ”grundvärdet” på beställningen är 228 miljoner dollar, enligt Nasa.

Men det största värdet kanske är kulturellt. Enligt Nicholas de Monchaux, författare till boken ”Spacesuit: Fashioning Apollo” är rymddräkten ”kostymen för dramat vi projicerar i rymden”.

– Det är sättet som vi sätter oss själva i himlen, säger han till New York Times.

LÄS OCKSÅ: Nyupptäckt asteroid har ”liten risk” att träffa jorden

LÄS OCKSÅ: Månen kan få egen tidszon

LÄS OCKSÅ: Japan tvingas spränga rymdraket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.