Det vill Nordkorea åstadkomma med sina robotskjutningar

På torsdagen avfyrade Nordkorea ytterligare en robot, dagen efter att fler än 20 stycken avfyrats. Nordkorea-experten menar att detta är ett sätt för landet att hävda sin egna maktpotential och att trycka till mot USA och Sydkorea.
– Den största omedelbara faran är om något skulle gå fel, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

ANNONS
|

Just nu håller USA och Sydkorea sina årliga militärövningar vid den koreanska halvöns östkust. Det är den största gemensamma militärövningen på flera år, något som fått Nordkorea att se rött.

Under tiden som militärövningarna har pågått har Nordkorea utfört flera robottester. På onsdagen avfyrades det mer än 20 stycken och på torsdagen landade en missil strax utanför Japans kust, vilket fick invånare i landet att söka skydd.

– Det är alltid oroväckande när Nordkorea skjuter. Den största omedelbara faran är om något skulle gå fel. Till exempel om något skulle hända som gjorde att missilen slår ner i Japan utan att det är tänkt så, säger Benjamin Katzeff Silberstein, associerad forskare vid UI:s Asienprogram

ANNONS

Benjamin Katzeff Silberstein forskar om nordkoreanskt samhällsliv och säkerhetsläget på koreanska halvön. Han menar att Nordkoreas robotar har ett tydligt budskap.

– Nordkorea vill bli erkänt som kärnvapenmakt, något som skulle innebära att man slutar trycka på att Nordkorea ska avveckla sina kärnvapen. Det är det långsiktiga målet, säger Benjamin Katzeff Silberstein och fortsätter:

– Det är även en signal att man fortsätter utveckla militärteknologi, ganska framgångsrikt dessutom, trots omvärldens fördömanden.

Svårt för världen att markera mot Nordkorea

Men det är svårt att se att Nordkoreas robotskjutningar kommer att leda till något större svar från omvärlden, annat än verbala fördömanden.

Sedan mer än tio år tillbaka råder det FN-sanktioner mot Nordkorea som förbjuder bland annat export och import av vissa tjänster och produkter. Till exempel är vapenhandel förbjudet och även att man förser landet med varor, utrustning eller teknologi som kan bidra till landets kärntekniska utveckling.

Nu råder det så pass höga spänningar mellan västvärlden, Kina och Ryssland att det troligtvis skulle bli svårt att få fram några nya sanktioner, menar Benjamin Katzeff Silberstein.

– Nya sanktioner skulle även spela väldigt liten roll om inte Kina går med på att faktiskt verkställa dem. I dag står Kina för cirka 96 procent av handeln med Nordkorea.

ANNONS

Nordkorea försöker närma sig Ryssland

Benjamin Katzeff Silberstein menar att Nordkorea har en del att vinna på det nuvarande världspolitiska läget. Nordkorea är bland de enda länderna i världen som öppet stöttat Rysslands invasion av Ukraina.

– Nordkorea tar alla chanser som man kan för att så tydligt som möjligt visa att de ställer sig på Rysslands sida. Möjligtvis är det så att man har något att vinna och inget att förlora på det. De har redan så få nära kontakter med andra länder i världen, så man kan inte riktigt bli mer marginaliserat.

USA:s underrättelsetjänst har den senaste månaden uppgett att Ryssland köper in stora mängder raketer och artillerigranater från Nordkorea, vilket bland annat The New York Times har rapporterat om.

– Nordkorea producerar inte det som Ryssland verkligen behöver och sanktionerna gör det omöjligt att importera högteknologiska produkter. Men i spända lägen blir alla allierade viktigare, säger han.

Och attackerna som Nordkorea utför gör dem till en starkare nyckelspelare i världen.

– Varje uppskjutning, även misslyckade ballistiska robotar, är en möjlighet för forskare att lära sig av och utveckla sin kunskap vidare. De får användbar data för att förbättra det man försöker ta fram.

Största risken om något feltolkas

I nuläget ser Katzeff Silberstein att risken för att det ska bli krig runt Korea som väldigt liten, men inte omöjlig.

ANNONS

– Risken för krig är minimal tills den plötsligt inte är det. Tills något oförutsett händer. Det finns alltid något som man inte tänkt på, faktorer som man inte räknat in.

Den största oron är att någon handling ska feltolkas och att de i sin tur kan leda till en markant upptrappning.

– De största riskerna är situationer där antingen Sydkorea eller Nordkorea misstolkar vad den andra håller på med och att ett krig bryter ut till följd av det. Och att det sedan leder till kärnvapenanvändning, säger Katzeff Silberstein.

– Vi vet inte heller hur rutinerna för beslutsfattande och hur rangordningen ser ut när det gäller Nordkoreas kärnvapen.

LÄS MER:Nya robotar avfyras från Nordkorea

LÄS MER:USA: Nordkorea förser Ryssland med ammunition

LÄS MER:Nordkorea provocerar med massiva robotprover

LÄS MER:Expert: Kim inspireras av Putins kärnvapenhot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS