"Det regnar oljefatsbomber från himlen"

Över 100 sjukhus och vårdinrättningar i Syrien flygbombades under förra året, enligt en ny rapport. I helgen uppges en läkare ha dödats i en kemvapenattack på ett sjukhus i Hama, mitt under pågående operation.

ANNONS
|

- Min kollega höll på att operera en patient när en oljefatsbomb föll i sjukhusets entré. Ett moln av giftig gas spred sig i sjukhuset och fem i personalen blev allvarligt förgiftade. En patient dog omedelbart och läkaren avled när han skulle transportas till ett annat sjukhus, säger Jad Salem.

Han är läkare och pressansvarig för den franskbaserade Unionen för medicinsk omsorg och räddningsorganisationer (UOSSM), som sedan 2012 arbetar för att förse det syriska folket med sjukvård.

ANNONS

- Det regnar oljefatsbomber från himlen varje dag, även med kemiska vapen. Det är inte acceptabelt, säger Jad Salem till TT.

"Personalen helt slutkörd"

I en kommande rapport hävdar organisationen att över 100 sjukhus och vårdinrättningar i Syrien under förra året blev attackerade av ryska eller syriska flygräder. Bara under gårdagen ska ytterligare två sjukhus ha slagits ut – förutom det i Hama bombades även ett sjukhus i Idlibprovinsen.

- Över två miljoner människor fick vård genom sjukhuset i Idlib. Nu har båda dessa sjukhus tvingats stänga, säger Jad Salem.

TT: Hur skulle du beskriva villkoren som er personal jobbar under i Syrien?

- I Ghouta, i Damaskus förorter, har 400000 civila varit belägrade i fem år. Vår läkare skickade oss ett SOS-meddelande i går: Be för oss, vi vet inte om vi kommer att kunna ha någon kontakt med er mer. Och under gårdagen dödades 18 civila i Ghouta.

ANNONS

- Vår personal är helt slutkörd, efter att ha jobbat dygnet runt sju dagar i veckan under fem år. Vi kan inte ens betala ut lön till dem. De arbetar ständigt omgivna av död och rädsla. Till slut blir de skräckslagna, bedrövade och deprimerade av att se barn och äldre dödas eller dö av kroniska sjukdomar.

Mässlingen smittar i skyddsrum

Han berättar att över 140 barn smittats av mässlingen i Ghouta, där bara en tredjedel av barnen är vaccinerade.

- Det är en skam för mänskligheten att barn ska behöva dö i mässlingen, när det finns vaccin. Det är fruktansvärt. Folk sitter instängda i skyddsrum hela dagarna och nätterna. Om ett barn har mässlingen sprider det sig till fler, eftersom de flesta inte är vaccinerade.

Han vädjar om akut hjälp – med pengar, sjukvårdsutrustning och hjälp med säkerhet och transporter – och att Sverige ska sätta press på säkerhetsrådet för att stoppa attackerna mot sjukvårdsinrättningar i Syrien.

ANNONS

- Det är hög tid att FN återigen skickar inspektörer. FN rapporterade förra året nio bekräftade klorgasattacker. Nu är det dags för säkerhetsrådet att ta sitt ansvar och uppfylla sina åtaganden. Vi måste få en lösning. Vi klarar inte mer.

TT

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i mer än sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar konflikten från Storbritannien, har över 320000 människor dödats – av dem nästan 100000 civila.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar. 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Över 800 personer som arbetar med vård har dödats i kriget i Syrien sedan 2011, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Samtidigt har omkring 15000 läkare flytt från Syrien, vilket gör att många civila står utan grundläggande sjukvård.

Fakta: FN, The Lancet, SOHR

ANNONS