Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det räcker inte med att gripa smugglarna

Aldrig har antalet flyktingar i världen varit så stort. Om de skulle skapa ett land hade invånartalet varit nästan lika stort som Italiens. Det visar UNHCR:s färska rapport.

I dag publicerar UNHCR sin årliga rapport. En dyster läsning som visar att antalet människor som lämnade sina hemländer förra året nådde en rekordnivå. Förra året fanns 59,5 miljoner människor på flykt, jämfört med 51,2 miljoner 2013.

För tio år sedan var siffran 37,5 miljoner.

Den största anledningen till det ökande antalet flyktingar är kriget i Syrien. Sedan tidigt 2011 har Syrien förvandalts till det enskilt största landet i världen varifrån människor flyr. Men konflikterna i Somalia, Irak och Afghanistan ser inte heller ut att ha någon lösning i närtid.

- Vi är inte förvånade eftersom vi möter människor på flykt varje dag, men väldigt tagna. Världen befinner sig i ett allvarligt tillstånd, säger Karolina Lindholm Billing, UNHCR:s biträdande regionchef för Nordeuropa.

UNHCR beskriver en situation som förändras oerhört snabbt där få flyktingar har möjlighet att återvända. Under 2014 blev Turkiet det land som härbärgerade störst antal flyktingar, 1,59 miljoner syriska flyktingar vid årets slut.

Inom EU var Tyskland och Sverige de populäraste länderna att söka asyl i.

I sin rapport redogör också UNHCR för att antalet människor som med hjälp av flyktingsmugglare riskerar sina liv genom farliga båtresor ökar dramatiskt. Resorna sker över Medelhavet, men också över Adenviken (havsviken i Indiska oceanen mellan Jemen och Somalia), Röda havet och i sydöstra Asien.

- Det vi ser där är en direkt avspegling av hur det ser ut i världen. Människor är desperata och har inga alternativ.

Karolina Lindholm Billing menar att flyktingssituationen är extra ordinär och kräver extra ordinära åtgärder. Att endast slå mot de kriminella människosmugglarna räcker inte.

- De ska alltid bekämpas. Men om man bara stryper den kanalen utan att det finns några andra möjligheter att ta sig till Europa för att söka asyl så kanske man sätter människorna i en ännu mer desperat situation.

- Vi tycker att det är bra med fler lagliga vägar till Europa, att olika länder hjälper varandra i asylprocessen - exempelvis är det inte rimligt att länder i frontlinjen som Italien, Grekland och Malta ensamma ska hantera situationen. Istället uppmanar UNHCR EU-länderna att dela jämlikt på ansvaret och göra det möjligt för människor att kunna resa direkt till exempelvis Estland, Lettland, Polen och Frankrike för att få sin asylansökan prövad, säger hon.

Andra exempel som EU-kommissionen föreslagit, och som välkomnas av UNHCR, är att öka flyktingkvoterna och att ansvaret fördelas jämnare. UNHCR ser flyktingsituationen som ett globalt ansvar. Sverige tar emot 1 900 kvotflyktingar, men det finns många länder i Europa som inte tar emot några och en del länder tar emot relativt få.

- Vi tycker också att man kan titta på utökade möjligheter till familjeåterförening. Många ger sig ut på livsfarliga resor för att de vill återförenas med sina familjer och många länder har begränsade regler. Exempelvis räknas äkta makar i vissa länder bara som äkta makar om de gift sig i hemlandet. Men många har levt, och ingått äktenskap, i flyktingläger i andra länder.

Dyster läsning är också att antalet flyktingar som kunde återvända till sina hemländer var det lägsta på 31 år - bara 126 800 stycken.

- Dessutom tror vi att antalet flyktingar kommer att öka. Konflikterna i Syrien, Irak, Afghanistan, Centralafrikanska republiken och Sydsudan lider brist på politiska lösningar. Situationerna i grannländerna blir allt mer spänd och når bristningsgränserna, säger Karolina Lindholm Billing som avslutningsvis menar att världens ledare och stater gemensamt har ett ansvar för att hitta lösningar på de pågående konflikterna, säger Karolina Lindholm Billing.

Fakta: Nya konflikter

Det senaste fem åren har 15 nya konflikter blossat upp:

I Afrika: Elfenbenskusten, Central afrikanska republiken, Libyen, Malin, Nordöstra Nigeria, Sydsudan, Burundi

I Mellanöstern: Syrien, Irak och Jemen.

I Europa: Ukraina

I Asien: Kirgizistan, Burma och Pakistan.

Antalet barn på flykt: 81 procent.

Antalet flyktingar som bor i utvecklingsländer: 86 procent.

Under 2014 och fram till maj 2015 har över 5 000 flyktingar drunknat i Medelhavet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.