USA:s president Donald Trump och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar i hand efter ett möte i det Ovala rummet i Vita huset. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar i hand efter ett möte i det Ovala rummet i Vita huset. Arkivbild.

Det här vet vi om Trumps rysskopplingar

ANNONS
|

Den första utredningen

Den tidigare presidenten Barack Obama beordrade USA:s underrättelsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet. Bakgrunden var ett dataintrång hos Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) i juli 2016 och läckta mejl från Hillary Clintons kampanjledare månaden före valet i november.

Det kom myndigheterna fram till

Underrättelsetjänsten CIA, den federala polisen FBI och underrättelseorganet NSA hävdar att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroendet för valsystemet, dels påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen att svänga understöddes. Allt detta har Ryssland förnekat.

ANNONS

Donald Trumps inblandning

Relationen mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj är en central fråga. Trump har avfärdat att Ryssland skulle ha gjort detta å hans vägnar. Men han har också sagt om dataintrången att han "tror det var Ryssland", men att det "kan ha varit andra också".

"Den här Rysslandssaken med Trump och Ryssland är en påhittad historia", sade Trump nyligen i en tv-intervju.

Flera olika utredningar

Kommittéer i representanthuset och i senaten, men även justitiedepartementet, har sedan tidigare utrett frågan. Den sparkade FBI-chefen James Comey bekräftade offentligt, innan han fick sparken, att en eventuell koppling mellan Ryssland och Trumps kampanjteam utreds av FBI.

Comey har gått med på att vittna inför senatens underrättelseutskott vid en offentlig utfrågning om Rysslands inblandning, och den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har utsetts till särskild åklagare som ska utreda frågan.

Avskedanden av Flynn och Comey

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Den nionde maj fick FBI-chefen James Comey sparken. Den officiella förklaringen rörde bland annat hans hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl. Bara dagar innan han fick sparken hade Comey begärt mer resurser till den pågående Rysslandsutredningen.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS