Här ska robotarna ha landat.
Här ska robotarna ha landat. Bild: Johan Hallnäs

Det här vet vi om explosionen i Polen

Under tisdagskvällen började uppgifterna om att ryska robotar träffat en stad i Nato-landet Polen att spridas. Strax efter midnatt bekräftade polska UD att roboten som slog ner var rysktillverkad. Men än finns det inga uppgifter om vem som avfyrade roboten.
Det här är vad vi vet än så länge.

ANNONS
|
  • Explosionen på ett fält i den polska staden Przewodów, ett par kilometer från den ukrainska gränsen, inträffar vid 15.40-tiden under tisdagen och dödar enligt polska uppgifter två personer. Ryssland har under dagen haft ett intensivt missilanfall mot ukrainska städer och under den aktionen ska även de två missilerna ha träffat Nato-landet, rapporterar bland annat polska Radio Zet.
  • Under kvällen går nyhetsbyrån AP ut och uppger sig ha en källa från den amerikanska underrättelsetjänsten. Källan ska ha bekräftat att missilerna kommit från Ryssland och att två personer dött.
  • Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallar i samråd med president Andrzej Duda till ett krismöte med ministerrådet för nationell säkerhet. Strax därefter twittrar Viktor Orbáns presstalesperson, Zoltan Kovacs, att även Ungern kallar till krismöte bland annat med anledning av missilerna.
  • Det amerikanska försvarsdepartementets talesperson Patrick Ryder får frågor om missilerna på en daglig, rutinmässig presskonferens. Han svarar då att USA:s militär är medvetet om explosionsrapporterna i Polen, men att man ännu inte har egen information att delge.

– När det kommer till artikel 5 har vi varit kristallklara om att försvara varje tum av Natoterritorium, säger han på presskonferensen.

Även det svenska försvaret meddelar att man har koll på händelseutvecklingen men att man i nuläget inte ser att det skulle finnas någon fara för Sverige.

  • Ryssland går ut och dementerar att missilerna ska vara ryska och menar att uppgifterna sprids från polsk sida som en del av en medveten strategi.

”Uttalandena från polska medier och tjänstemän om de påstådda "ryska" missilerna i området kring bosättningen Przewoduv är en avsiktlig provokation för att få situationen att eskalera”, säger ryska tjänstemän enligt Telegram.

  • Efter krismötet meddelar Polens nationella säkerhetschef Jacek Siewiera att man höjer beredskapen i hela landet och att man undersöker artikel 4 i Nato-fördraget. Det innebär att medlemsländerna begär konsultation av Nato:s Nordiska råd. Konsultationen kan gälla ett lands territoriala integritet, politisk självständighet eller rikets säkerhet.
  • Ambassadörer för Natos medlemsländer kommer att sammanträda under onsdagen. Det ska vara ett på förhand planerat möte, men med anledning av det inträffade har Polen aktiverat försvarsalliansens Artikel 4, rapporterar Reuters.
  • Strax efter midnatt bekräftade Polens utrikesdepartement att roboten som slog ner var rysktillverkad. I samband med det kallade polska UD upp Rysslands ambassadör med anledning av händelsen.
  • Under natten till onsdag gick den polske presidenten Andrzej Duda ut och sade att man i nuläget inte vet vem som avfyrat roboten, rapporterar Reuters.

– Vi har ännu inga konkreta bevis om vem som avfyrade roboten. Utredningen pågår. Snälla, håll er lugna. Polska soldater är på plats och vi har våra allierades stöd, sade Duda i ett uttalande och kallade det inträffade för ”en isolerad händelse”.

ANNONS
  • Under natten till onsdag uttryckte USA:s president Joe Biden tveksamhet om att roboten avfyrats av Ryssland. Han sade bland annat att ”det finns initiala uppgifter som motsäger det”.

LÄS MER:Uppgifter: Rysk robot har slagit ner i Polen

LÄS MER:Roboten slog ner i bostadshuset: ”Plågar oss”

LÄS MER:Massanfall mot ukrainska städer – el utslagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS