Floridas guvernör Ron DeSantis utmanar Trump och ställer upp som presidentkandidat för det republikanska partiet.  Bild: Leah Hogsten
Floridas guvernör Ron DeSantis utmanar Trump och ställer upp som presidentkandidat för det republikanska partiet. Bild: Leah Hogsten

Det här är Ron DeSantis

Floridaguvernören Ron DeSantis meddelade i dag att han utmanar Trump som presidentkandidat för det republikanska partiet inför valet 2024. Här är allt du behöver veta om Floridasonen som siktar mot Vita huset.

Ron DeSantis har det senaste åren uppmärksammats för sina kulturkonservativa värderingar och har satt sin prägel på Florida under sin tid som guvernör. Nu vill den 44-åriga guvernören utmana Trump i kampen om att bli det republikanernas presidentkandidat inför valet nästa år.

DeSantis föddes i Jacksonville, Florida 1978 och studerade historia på Yale och juridik på Harvard. Under sin tid på Harvard började han arbeta för den amerikanska flottan som juridisk rådgivare.

Han har sedermera arbetat som federal åklagare och valdes in i kongressen 2012 som representant för Floridas sjätte distrikt.

2018 meddelande han att han ställer upp som kandidat för att bli Floridas guvernör och 2019 svors han in på posten.

Dödsstraff, vapen, abort och hbtqi-reformer

Under sina år som guvernör i Florida har DeSantis fått igenom en mängd lagar, varav flera har fått stor uppmärksamhet i media.

DeSantis har under sin tid som guvernör arbetat för att det ska bli lättare att döma brottslingar till döden. I dag krävs det en enhällig jury för att ta beslut om dödsstraff. Han har tidigare sagt att han hade föredragit ett system där det i stället endast krävs att åtta av tolv domare röstar ja för att utdöma ett dödsstraff.

Han har också utökat vapenlagarna i delstaten. Bland annat genom att skriva under en lag som tillåter invånare i delstaten att bära dolda handvapen utan att ha ett statligt utfärdat tillstånd.

2023 skrev DeSantis under en lag som förbjuder abort i Florida efter sjätte graviditetsveckan. Undantag gäller fortfarande om graviditeten orsakats av våldtäkt eller incest, eller om den gravida personens liv är fara. Då är abort lagligt upp till vecka 15.

2022 skrev DeSantis under en lag som kallats ”Don’t Say Gay”-lagen. Lagen förbjuder diskussioner om sexuell läggning och könstillhörighet i skolan för alla elever upp till tredje klass.

Bråk med Disney

I samband med ”Don’t Say Gay”-lagen tog underhållningsjätten Disney ställning mot lagen. Florida är hem till Disney World, en underhållningspark med omkring 75 000 anställda som sedan 1967 har haft självstyrande kontroll över distriktet Reedy Creek där parken ligger.

Företaget har styrt över distriktet som en egen lokal makt och har kunnat driva in skatter och ansvarat för bland annat sophantering och liknande som annars styrs på kommunal nivå.

Efter Disneys kritik av lagen svarade DeSantis med att inrätta en styrelse som nu har översyn över det område som Disney kontrollerar.

Disney har kallat åtgärderna en politisk styrd hämnd mot företaget och har stämt DeSantis och anklagar honom för att försöka begränsa bolagets yttrandefrihet.

LÄS OCKSÅ: DeSantis och Kennedy jr kan bli problem för Biden och Trump

LÄS OCKSÅ: Då väntas DeSantis besked – kan utmana Trump

LÄS OCKSÅ: Disney skrotar bygge i Florida efter bråk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.