Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Det här är Melania Trump

Skygg, vacker och tystlåten. USA väntar på att lära känna USA:s nya första dam. Modellkarriären kan vara till nytta. Hon är van vid strålkastare. Men Melania Trump måste forma sin egen roll.

Det finns inga regler för vad första damen skall göra. Hon får sitt eget kontor och väljer en stab av medarbetare. Sedan får hon bestämma själv vad hon vill göra vid sidan av det strikt representativa. Melania Trump har under valrörelsen varit motsatsen till Michelle Obama. Michelle var en effektiv  kampanjarbetare för sin man Barack både 2008 och 2012. I år anses hennes tal ha varit de bästa som hölls för Hillary Clinton. Hon föreslås redan som demokraternas nästa presidentkandidat . Men både hon själv och maken förnekar:
- Kommer aldrig att hända.

Melania Trump höll bara två tal under valkampanjen. Det ena på republikanernas konvent och det andra veckorna före valdagen. Första gången plagierade hon centrala meningar i Michelle Obamas tal. Andra gången lovade hon att arbeta mot mobbning och näthat och väckte förvåning eftersom hennes man ägnat sig åt just detta. Tredje framträdandet var när hon försvarade sin man efter sexistiska uttalanden och anklagelser från kvinnor som utsatts för hans ovälkomna närmanden. 
Försiktighet har annars varit Melania Trumps ledstjärna det senaste året. Hon har inte stått bakom eller bredvid sin man. Hon har inte varit med överhuvudtaget. Förklaringen, som lämnats av kampanjen, är att hon ägnat sig åt sonen Barron och sina föräldrar som under långa perioder befinner sig i USA.
Men det är, enligt de som känner henne, ingen blyg viol som flyttar in i Vita huset. Hon beskrivs som mycket driven och målmedveten. För många år sedan bjöds hon ofta in till tv-shower riktade till kvinnor på eftermiddagarna. Tv-drottningen Barbara Walters har beskrivit Melania som skärpt och beslutsam och har varnat för att låta sig luras av hennes försiktiga framtoning.

Melania Trump är 46 år och född i  Slovenien i forna Jugoslavien. Hon inledde tidigt sin modellkarriär och har sagt att hon redan som mycket ung ville flytta till USA. Hon kom till USA 1996 och fick arbetsvisum. Men nyhetsbyrån AP har hittat dokument som visar att Melania arbetade som modell en månad innan hon fick sitt arbetstillstånd. Men det avslöjandet lyfte aldrig när det publicerades veckorna före valet.
Melania flyttade permanent till USA 2001 och träffade, enligt uppgifter i skvallertidningarna, Donald Trump medan han fortfarande var gift med sin andra fru Marla Maples. Paret har aldrig riktigt velat gå in på när de möttes, men 2005 gifte de sig. Det var ett glittrande bröllop i Trumps extravaganta egendom Mar-a- Lago i Palm Beach i Florida. Kändisvärlden fanns på plats. Särskilt nöjd var Trump med att han hade lockat det förra presidentparet Clinton till bröllopet. Hillary var då senator från New York.
- De spottade inte precis i glasen, har Trump meddelat.
Trumps och Clintons fortsatte på den inslagna vänskapliga vägen. Trumps dotter Ivanka och Clintons dotter Chelsea stod varandra nära. Men politiken kom emellan och nu är det iskallt.

Melania har tidigare i en intervju sagt att Jacqueline Kennedy är hennes förebild. Det var då maken Donald var presidentkandidat för det misslyckade Reformpartiet. Det uttalandet har hon inte velat påminnas om. Men som första dam kan hon passera målningen på Jackie varje dag i ett av de officiella gemaken. Hon kan också plocka fram sparade instruktioner, matsedlar, blomsterarrangemang och dukningar som finns i arkiv från Jackietiden. 
Jacqueline Kennedy var aldrig bekväm med livet i Vita huset. Hon kände sig uttittad  med skapade sig en egen roll som övervakare av den av henne beslutade renoveringen av huset. Helst var hon dock tillsammmans med barnen eller i  närliggande Virginia där hon red och deltog i rävjakter.

Jackie var en stilikon och Melanie har förutsättningarna att gå i hennes fotspår. Men mest vill hon , som Michelle Obama, vara mamma. Möjligheten finns även att hennes föräldrar - liksom Michelles mamma - kommer att bo i Vita huset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.