Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Danska myndigheter trodde att det skulle födas många fler barn i Danmark än det faktiskt fötts de senaste åren. Arkivbild, tagen i Sverige. Bild: Christine Olsson/TT

Det blir ingen dansk "babyboom"

När födelsetalen i Danmark steg rejält i mitten på det förra årtiondet varslade myndigheterna om en förestående "babyboom" och började ta höjd för en sådan. Men sedan har kurvan inte följt prognoserna, rapporterar tidningen Politiken.

– Den "babyboom" som till och med vid det senaste folketingsvalet blev omnämnd som en självklarhet har inte kommit. Inget tyder på att vi ska vänta oss markant fler födslar de kommande åren, säger professor Niels Erik Skakkebæk, som är verksam vid Rigshospitalet, till tidningen.

När de danska regionerna kartlade situationen 2017 förväntade de sig att det årliga födelsetalet skulle stiga med ytterligare 20 procent, till 72 500 födslar om året, till år 2025.

2016 föddes drygt 61 000 barn i Danmark och det är den högsta årsnoteringen sedan dess.

Regionerna medger att det gjorts en felbedömning. Niels Erik Skakkebæk poängterar att det kan ha fått konsekvenser för planeringen av resurser i hela det danska systemet.