Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Det är så fruktansvärt och tragiskt"

Spiran i mitten av Notre-Dame i Paris har rasat efter en omfattande brand som under sena måndagskvällen fortfarande pågick.
Sandra Wijk från Göteborg bor i Paris och var bara ett stenkast från Notre-Dame när katedralen började brinna.
– Det är så fruktansvärt och tragiskt, säger hon.

Brandlarmet gick inne i Notre-Dame vid 18.30-tiden på måndagskvällen. En kort tid senare stod hela katedralen i lågor. Sandra Wijk från Göteborg bor i Paris och var ute och promenerade med några vänner och befann sig då ett stenkast från katedralen när branden utbröt.

– Vi började titta åt det hållet när det precis hade börjat brinna och såg rök välla upp i spiran. Sedan eskalerade det och alla blev evakuerade från platsen. Det var total kalabalik här, säger Sandra Wijk som befinner sig i Paris.

Från början såg bara Sandra och hennes vänner ett stort rökmoln stiga från katedralen men snart syntes det att det rörde sig om en fullskalig eldsvåda.

"Människor bara gråter"

– De började evakuera folk längre och längre bort och det blev väldigt varmt snabbt och luktade mycket brandrök, berättar hon.

När de hade evakuerats bort från ön som katedralen står på, till fastlandet vid floden Seines strand, såg Sandra den ikoniska huvudspiran falla.

– Det är så fruktansvärt och tragiskt. Det är knökfullt med människor överallt, det känns som att hela Paris är här. Människor bara gråter, säger hon.

Vid 20.30-tiden på måndagskvällen berättade Sandra att det fortfarande var fullt pådrag på platsen.

– De har spärrat av alla vägar och utrymt alla byggnader runtom. Broar och gator i närheten är också avspärrade. Det ser ut som att hela Paris räddningstjänst, polis och militär är här. Ambulanser har kört härifrån också, men jag vet inte om någon är skadad, säger hon.

Vid tiotiden på tisdagen meddelade Paris brandkår att branden var helt släckt.

Lång och färgstark historia

Notre Dame, eller Notre-Dame, betyder vår fru, och syftar på Jungfru Maria i den kristna tron.

Katedralen karakteriseras av strävbågar, som krävde mycket kunskap av byggarna om sättet som vikt behöver fördelas från väggarna till utsidan. Det tillåter, som i andra gotiska kyrkor, väggarna att bli väldigt höga och låta ljuset flöda in genom stora fönster.

Strävbågarna ser ut som vingar som sträcker sig ut på sidan av byggnaden, och adderades på 1250-talet.

Bågarna gör att stenarna i väggarna inte behöver göra lika mycket jobb utan kan i stället prydas med vackra färgade glasfönster och ett kännetecken för katedralen är de stora, runda rosettfönstren.

Den gotiska stilen ersatte den tyngre, solida romanska arkitekturen i Europa. Även den traditionen finns representerad i Notre-Dame, i synnerhet i stenentrén och symbolerna där.

Jesus törnekrona

Stora kyrkobyggnader kopplades ofta till en speciell relik, i Notre-Dames fall en del som sägs komma från Jesus törnekrona, som enligt den kristna tron placerades på hans huvud vid korsfästelsen.

Liksom många andra kyrkobyggnader har Notre-Dame gjorts om flera gånger, bland annat insidan, som förändrades på 1600-talet, och en rekonstruktion på mitten av 1800-talet. Under franska revolutionen förstördes skulpturer på västfasaden som föreställde kungar.

Bygget krävde hantverkare med kunskap inom många olika områden, som stenhuggare, murare, byggmästare, glasarbetare och snickare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.