Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta R Schibbye.

"Det är jättetungt och overkligt"

Greta R Schibbye har tagit emot beskedet att hennes bror Martin Schibbye och Johan Persson döms för terrorbrott och olaglig inresa. - Även om man inte vågar, så hoppas man innerst inne att det ska gå vägen, säger hon.

Karin Schibbye, Martins mamma är på plats i Etiopen där domen i dag kom mot svenskarna. De döms både för terrorbrott och olaga inresa. Martins syster Greta R Schibbye befinner sig i Stockholm.

- Jag har pratat med mamma, de sitter på ambassaden i Addis Abeba nu och försöker förstå, säger hon.

Hur tog de emot beskedet?

- Det är mycket känslor. Mamma sa att Martin och Johan såg samlade ut, de har väl varit inställda på det här, säger Greta R Schibbye.

Greta var plats i Etiopien för två veckor sedan och fick då träffa sin bror som har suttit fängslad sedan han och Johan Persson greps i Ogaden den 1 juli.

- Jag fick träffa Martin två gånger när jag var där.

Var domen väntad?

- Den var inte oväntad men även om man inte vågar hoppas så gör man det. Man hoppas innerst inne att det ska gå vägen.

Hur är känslorna nu?

- Det känns jättetungt. Det är så overkligt, hela historien och processen som skulle kunna ge sken om viss rättsäkerhet har fallerat totalt, säger Greta.

Martins fru Linnea Schibbye Steiner är tillsammans sin pappa Olle Steiner, Martins mamma och Johan Perssons föräldrar i Addis Abeba.

Linneas mamma, Maria Steiner, är hemma i Stockholm.

- Det känns väldigt jobbigt just nu. Jag har bara hört det jag hört på nyheterna, jag vet ingenting mer. Linnea ska komma hem till helgen. Det är otroligt jobbigt för oss anhöriga, och speciellt för dem som är där nere, säger Maria Steiner.

Martin och Johans familjemedlemmar som befinner sig i Etiopien har biljetter hem till Sverige och ska landa på julaftonsmorgon. Straffet väntas på tisdag den 27 december.

- Jag har inte pratat med mamma om hur de ska göra. Om de kommer hem och åker tillbaka eller om vi åker ner allihop, säger Greta R Schibbye.

Tycker du att Sveriges regering har gjort tillräckligt för Martin och Johan?

- Jag vill helst inte uttala mig om det. Men de är inte hemma än, säger Greta R Schibbye.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.