Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Det är ett svårt val i år", säger Mary Ellen Sprague som röstar på republikanerna trots att hon gärna sett en annan presidentkandidat. För Howard Morrisson är valet enkelt, han har redan röstat på Hillary Clinton, "Framtiden blir ljus med hennes ledarskap", säger han.

"Det är ett svårt val i år "

Howard Morrison har redan röstat på Hillary Clinton. Han säger att Trump är genant för större delen av det amerikanska folket. Mary Ellen Sprague röstar på Trump. Hon tycker att hon inte har något val.

Jag möter först Harry Morrison och sedan  Mary Ellen Sprague i Savannah i Georgia.  Mary Ellen vill helst inte diskutera politik i år. Ändå har hon varit politisk aktiv länge och vald till flera politiskt tillsatta poster på lokalnivå i Savannah. Förra valet förlorade hon mot en utmanare i sitt eget republikanska parti.
– Det var tråkigt, säger hon. Jag får se om jag kommer tillbaka.
Mary Ellen Sprague röstade på presidentkandidaten John Kasich i det republikanska primärvalet i Georgia i våras. Kasich är guvernör i Ohio och var den siste som gav upp kampen mot Donald Trump.
– Kasich hade varit en bra kandidat för republikanerna, säger Mary Ellen. En sansad person som passar partiets värderingar.

Men trots att hon inte ville rösta på Trump i primärvalet lägger hon nu sin röst på honom i presidentvalet. Som republikan tycker hon inte att hon har något annat val. Hon kan inte tänka sig att byta parti och rösta på Hillary Clinton. Hon varken delar Clintons åsikter eller gillar henne som person. Att avstå från att rösta vore det samma som att rösta på Clinton.
– Det är ett svårt val i år, säger hon. Men jag hoppas förstås att Trump vinner.
Howard Morrison äger en av de största plantagerna i Savannah, Lebanon Plantation, som förr var en risplantage men där det nu odlas ingefära. Han äger också Verdant Kitchen där ingefäran finns i en rad produkter. Så snart som vallokalerna öppnade för den förtida röstningen häromdagen röstade han på Hillary Clinton.
– Det var ett enkelt val, säger han. Framtiden blir ljus med hennes ledarskap.

Han tillägger att Trump gör honom personligen generad

Morrison anser att Trump inte representerar principerna och etiken i den amerikanska konstitutionen.
– Han är en narcissistisk, oinformerad och arrogant pajas och representerar endast den splittrande onda undersidan av vårt land, säger Morrison. 
Och han tillägger att Trump gör honom personligen generad.
Howard Morrison har en idé om att endast kvinnor skulle få rösta och styra upp saker och ting under en längre period. Han är övertygad om att kvinnor klarar det mycket bättre än manliga ledare. 
– Sedan kunde vi män få komma tillbaka och delta, säger han. Jag skulle vilja ha en världsomspännande kampanj för att kvinnor skall ta över.

En kvinna som USA:s president har ett starkt symbolvärde, tycker Morrison. Men det är inte bara av det skälet som han röstar på Hillary Clinton. Han har också samma politiska uppfattningar.
Demokraterna blickar framåt, anser Morrison. Republikanerna tittar bara bakåt.
Georgia har röstat republikanskt i presidentvalen sedan Ronald Reagan vann 1980. Delstatens store son, demokraten Jimmy Carter, vann 1976 men förlorade sitt återval mot Reagan.

I år visar opinionsmätningarna att Donald Trump leder men Hillary Clinton har de senaste veckorna knappat in. 
– Jag börjar tro att Hillary vinner Georgia, säger Howard Morrison. 
Donald Trumps framfart har fått många republikaner att tveka om hur de skall rösta. Å ena sidan delar de hans politiska uppfattningar om låga skatter och att avskaffa Obamacare. Å andra sidan känner de inte igen sitt parti med Trump som presidentkandidat. 
– Jag röstar på både den kandidat och det parti jag sympatiserar med, säger Howard Morrison.
– Jag röstar på mitt parti men hade hoppats på en annan presidentkandidat, säger Mary Ellen Sprague.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.