Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Gallaire tänker rösta på den konservativa presidentkandidaten François Fillon trots anklagelserna emot honom som bl.a. handlar om bedrägeri. "Tyvärr är vi fransmän ganska vana vid skandalomsusade politiker så jag röstar helt enkelt på hans valprogram, inte hans privatliv", säger hon.

Desillusionerade fransmän blundar och väljer

I 15 år har Annie Gallaire röstat på den franska konservativa högern. I helgens val kommer hon att göra det igen – trots att hon misstänker att åtminstone en del av bedrägerianklagelserna som riktats mot deras kandidat François Fillon är sanna. Många franska väljare är beredda att bortse från viss korruption.

- Jo, jag blev såklart chockad när jag fick höra, säger hon och syftar på vad som kommit att kallas "Penelopegate” efter Fillons fru.

Fillon misstänks bland annat ha avlönat frun Penelope i flera år för en anställning i parlamentet utan att hon utfört något egentligt arbete.

- Men det här är Frankrike. I stort sett alla håller på så här och nu har man pekat ut Fillon. Jag tror anklagelserna kommer direkt ifrån Bercy, säger den 71-åriga pensionären till TT och spekulerar genast i att president François Hollandes socialistiska regering sett ett hot i Fillons kandidatur och därmed försökt hitta sätt att sänka honom.

Spekulationen kommer delvis från Fillon själv, som säger att han är oskyldig även om han medgivit att han kanske inte alltid uppfört sig helt moraliskt korrekt. Särskilt inte när han tog emot skräddarsydda kostymer värda tusentals euro av en välkänd designer. Polis utreder flera av anklagelserna.

Fick gå för "skatteproblem"

Att politiker gör snedsteg är man van vid i Frankrike. Bara under Hollandes tid vid makten har budgetministern och tillika skatteflyktsjägaren, Jérome Cahuzac fått avgå efter att det kom fram att han själv gömt undan pengar, och handelsministern Thomas Thévenoud fick lämna efter knappt två veckor på jobbet på grund av "skatteproblem”.

Den politiska rådgivaren Aquilino Morelle fick gå när det kom fram att han samarbetat med läkemedelsbranschen vid sidan av sitt regeringsarbete.

En annan presidentkandidat, extremhögerns Marine Le Pen, riskerar åtal för att ha twittrat bilder på den av Islamiska staten halshuggne journalisten James Foley och anklagas för att ha missbrukat Europaparlamentsmedel när hon avlönade två av sina anställda.

"Blunda lite"

Annie Gallaire säger att hon är luttrad när det kommer till skandaler inom den franska politiska eliten och anser att om valprogrammet känns bra och genomtänkt så kanske man får lov att blunda lite för snedstegen. Om anklagelserna inte är alltför allvarliga det vill säga, säger hon och blinkar till när hon tar sig en slurk av espresson på kaféet i den välbärgade Parisförorten Boulogne-Billancourt.

Att det finns en allmän, och ganska ingrodd, misstro mot landets ledande politiker är tydligt. I Paris har många av kandidaternas valkampanjsaffischer blivit till klotterplank där de beskylls för att stjäla, ljuga och fuska.

Tobleroneaffären

Sedan Fillonskandalen briserade strax efter årsskiftet har det även varit rusning efter kommentarer från skandinaviska politiska experter som sedan fyllt spaltmetrar i franska tidningar där det berättas om hur något liknande aldrig skulle kunna ske i Sverige. Eller i Norge. Eller i Finland. För fransmännen har det varit spännande och ganska förvånande läsning.

- Visst var det någon hos er som fick avgå på grund av en chokladbit? Oh la la, stackars kvinna! säger Annie Gallaire och svänger ut med armarna när hon syftar på Mona Sahlin och Tobleroneskandalen.

- När ni dömde henne så hårt så kanske ni gick miste om en fantastisk ledare. Hon kanske hade varit briljant. Man måste tänka lite så också, säger hon och tillägger att Fillonskandalen till och med stärkt hennes tro om att han är rätt man för presidentjobbet.

- Han vägrar ge upp. Han visar beslutsamhet och styrka. Jag tycker det är det Frankrike behöver.