Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Den här gången finns hopp”

– Den här gången finns det hopp. Det säger journalisten Myra MacPherson i Washington. Och hon får medhåll av journalisten Mercy Sandberg-Wright i Atlanta. - Fler vita än svarta demonstrerar, säger hon.

Protesterna i USA och jorden runt fortsätter mot rasism och polisvåld. Donald Trump undertecknade häromdagen ett presidentdekret om reformer av polisväsendet men kritiseras för vaga skrivningar och för att ha berömt den amerikanska polisen. Hans politiska motståndare i presidentvalet Joe Biden tillhör kritikerna som anser att Trump negligerar den rasism mot svarta som finns inbyggd i det amerikanska samhället.

Vrede i världen

Myra MacPherson har bevakat fem presidentval, medborgarrättsrörelsen och Watergate för Washington Post. Och hon ser nu något helt nytt i protesterna som startade när en polis i Minneapolis kvävde George Floyd till döds genom att med full kraft trycka sitt knä mot hans nacke.

- Vi som har har varit med länge vet att utan filmsekvensen på vad som hände under närmare nio minuter så hade detta varit ytterligare en anonym svart man som okänd hade glömts bort, påpekar hon. Nu spreds vreden inte bara i USA utan över hela världen. Vi har knappast sett något liknande tidigare. Denna gång har inte heller Trump fått stöd från andra ledare i omvärlden utan tvärtom kritiserats.

Myra Mac Pehrson fortsätter:

- På 1960-talet släppte polisen loss schäferhundar och riktade vattenkanoner mot medborgarrättsrörelsen. Så när Trump twittrade att ”elaka hundar ” och ” starka vapen” skulle sättas in mot de som protesterar väcktes de rasistiska undertonerna igen till liv.

En rad demokratiska politiker har uttalat sig mot Donald Trumps sätt att agera i den kritiska situation som råder i USA. Den republikanske senatorn Mitt Romney tillhör de få republikaner som öppet ställt sig på demonstranternas sida och som själv har gått i protesttågen.

Hårt tryck Vita huset

Både demonstrationerna och coronapandemin sätter nu hårt tryck på Vita huset.

- Det är intressant att se att det är både vita och svarta kvinnliga politiker som är tuffast och de som Donald Trump har svårast att hantera, säger Mac Pherson.

Representanthusets vita talman Nancy Pelosi, tog initiativet till att de demokratiska ledamöterna böjde knä i sympati med demonstranterna. Washingtons kvinnliga svarta borgmästare Muriel Bowser har kallats för ”vek” av Trump men hon har svarat med att han är rädd och ensam.

Michigans vita guvernör Gretchen Whitmer har retat upp Trump genom att inte häva coronarestriktioner som han krävt och sagt att ” det är bättre att vara två meter från varandra än att ligga två meter under jorden.”

Den svarta politikern Stacey Abrams i Georgia har också utmanat Trump.

Svensk-amerikanska journalisten Mercy Sandberg - Wright har bott och arbetat i Atlanta , som nu skakas av oroligheter , i närmare femtio år.

- Atlanta berömde sig länge för att vara staden som var för upptagen för att ha tid att hata, säger hon. Men nu har staden fått omvärdera detta renommé.

Fredliga protester, nu våldsamma

Hon säger att en hel del av de fredliga protesterna har blivit våldsamma.

- Men när människor förstör, bränner och plundrar i sin egen stad och även i sitt eget bostadsområde, då kommer detta från en ilska så uppdämd och långvarig att utloppet är förståeligt.

LÄS MER: Black lives matter-protest i Stockholm upplöst

LÄS MER: Black Lives Matter handlar om en värld för alla

Mercy Sandberg- Wright påpekar att man måste sätta sig in i hur svarta behandlats under mycket lång tid.

- Att leva som svart i USA är helt annorlunda än att leva som vit.Det gäller speciellt för svarta män. Vita i USA ser polisen som en beskyddare. För svarta är polisen en fiende. Det vidriga mordet på George Floyd har förklarat detta för alla.

Mercy Sandberg-Wright och Myra Mac Pherson ser hur det som kunde förblivit ett lokalt polisingripande med dödlig utgång har vuxit till demonstrationer världen över där vita och svarta protesterar tillsammmans.

- Nog måste något gott komma ut av detta, säger Sandberg-Wright.

LÄS MER: TV-serien ”Cops” ställs in efter Black Lives Matter-protester

- Jag är är övertygad om att det denna gång finns hopp, säger Mac Pherson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.