Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den här fisken kan befrukta sig själv

Forskare har för första gången studerat en fisk som är både mamma och pappa till sina ungar, skriver Vetenskapsradion.Analysen har gjorts av bland andra Ola Svensson, docent i evolutionär ekologi vid Göteborgs universitet.

– Vi gjorde en vanlig faderskapsanalys och det visade sig att hon var pappa. Hon producerade alltså både ägg och spermier, säger han till Vetenskapsradion.

Fisken, en korsning av två ciklider, rörde sig ensam i ett akvarium. Där lekte fisken med sig själv innan den ruvade på sina egna ägg.

– Vi lät henne fortsätta kläcka fram mer och mer ungar, men till slut kom vi till läget att vi var tvungna att veta hur hon såg ut inuti. Så vi beslutade att avliva och dissekera henne, säger Ola Svensson.

Men självbefruktande djur kan vara vanligare än vi tror.

– Potentialen att det här inte är evolutionärt och biologiskt försumbart finns. Det kan faktiskt ha en effekt i naturen, säger han.

Radiojournalisten Christian OIsson är ciklidfantast. Han har totalt tio akvarier och blev glad när han hörde om nyheten, speciellt eftersom det rörde sig om ciklider.

– Det är fascinerande filurer, juvelerna i akvariekronan. De tar hand om sin egen avkomma och inte som till exempel laxar som försvinner långt bort från sina ägg. Det är väldigt vackert, säger han.

– Man hamnar ofta i ett tillstånd där man bara har en kvar av en art, att man bara har en hanne kvar. Då är det omöjligt att få tag i en hona för de är väldigt sällsynta. Men så finns det alltså en lösning, att det blir hermafroditer och löser det själva, säger han.

Vad är tjusningen med akvariefiskar?

– Det är så vackert. De har färger och former i ständig förändring, ett levande konstverk som kräver ganska så lite skötsel. Man kan inte skita i dem som en del gör, men de är ganska tåliga och inte så svårskötta, säger Christian Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.