Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Demonstrationer efter larmet – kvinnor drogas på krogen

Under onsdagskvällen demonstrerade kvinnor på ett 40-tal ställen i Storbritannien efter att det kommit oroväckande många larm från kvinnor som blivit drogade på krogen och på nattklubbar. Förutom drinkar som spetsats med olika preparat har det också larmats om att kvinnor drogats genom att någon stuckit en spruta i dem.

En stor bojkott av nattklubbar med namnet ”girls night in” har inletts bland kvinnor i Storbritannien efter en kraftig ökning av drogningslarm på landets krogar och nattklubbar. Kvinnor runtom i landet säger sig dels ha blivit drogade via sina drinkar men det har också kommit larm om att kvinnor stuckits med sprutor.

Enligt The Guardian ska polisen i Storbritannien ha registrerat 56 incidenter som involverar en spruta och 198 incidenter som involverat spetsade drinkar bara under september och oktober i år. Det har också förekommit rapporter från kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna efter att de drogats ute på krogen.

Nu har landets kvinnor tröttnat på att behöva vara rädda för att gå ut på krogen. En stor bojkott av nattklubbar har därför inletts tillsammans med en namninsamling på regeringens hemsida om att införa en ny lag som tvingar nattklubbar att grundligt genomsöka sina besökare innan man släpper in dem på klubben. Under onsdagskvällen samlades också tusentals personer på ett 40-tal ställen i Storbritannien för att demonstrera.

– Nu kan vi inte ens göra det urgamla tricket att täcka över våra drinkar, eftersom de sticker oss med nålar nu också, säger Lucy Nichols, en av demonstranterna i Manchester till The Guardian och kallar det för en ”drogningsepidemi”.

– Snart kommer varje kvinna här ha en berättelse om att dem själva eller någon av deras vänner har blivit drogade, säger Lucy Nichols.

Bojkotten möter också kritik

Flera nattklubbar runt om i Storbritannien höll under onsdagen stängt i solidaritet med demonstrationerna. The Guardian rapporterar också att flera klubbar har vidtagit extra åtgärder för att skydda besökarna från att få sina drinkar spetsade. Till exempel har man skaffat muggar med lock och sugrör.

Kampanjen ”girls night in” har dock också mött kritik för att det är kvinnor som tvingas ändra sitt beteende och stanna hemma när det är kvinnorna som är offren.

22-åriga Mair Howells startade förra året gruppen ”I’ve been spiked” efter att hon fått sin drink spetsad i februari 2020. Hon säger till tidningen The Independent att det inte bara handlar om nattklubbar och barer. Man kan lika gärna bli drogad på en hemmafest.

– Jag tror inte att det är rätt lösning. Jag tycker inte att vi som kvinnor ska tvingas stanna hemma, säger hon till tidningen.

Hon kritiserar dessutom lagförslaget att tvinga klubbar att införa hårdare säkerhetsåtgärder vid dörren innan man släpper in gäster. Hon menar att så länge man inte genomsöker personen in på bara skinnet kommer folk att kunna smuggla in droger på nattklubbarna.

– Att öka säkerheten på det sättet ger bara mer utrymme för maktmissbruk och man tar inte hänsyn till vilken effekt det kan ha för kvinnor eller marginaliserade grupper i samhället. Det kan istället göra att man förlorar friheten att kunna gå ut på klubben, säger hon till The Independent.

LÄS MER: Duffy: "Jag blev drogad och våldtagen"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.