Demonstranter i Sri Lanka har under lördagen intagit presidentpalatset i huvudstaden Colombo.
Demonstranter i Sri Lanka har under lördagen intagit presidentpalatset i huvudstaden Colombo. Bild: Amitha Thennakoon

Demonstranter badade i presidentens swimmingpool

Till följd av Sri Lankas djupa ekonomiska kris har massiva protester under lördagen ägt rum i huvudstaden Colombo. Bland annat ska demonstranter ha intagit premiärministerns bostad, stormat presidentens palats – och badat i hans pool. Senare under dagen kom beskedet att presidenten ska avgå.

ANNONS
|

Tusentals demonstranter har under lördagen protesterat i Sri Lankas huvudstad Colombo för att kräva president Gotabaya Rajapaksas avgång. Bakgrunden till demonstrationerna är Sri Lankas djupa ekonomiska kris, som bland annat lett till att landet i månader haft brist på mat och bränsle.

Efter att oppositionspartier, aktivister och advokatsamfundet hotat att stämma polischefen har Sri Lanka sedan i fredags haft utegångsförbud, men redan på lördagen trotsades dock utegångsförbudet, och för att ta sig till dagens protester ska demonstranter till och med ha tvingat järnvägsoperatörer att sätta in tåg till Colombo.

– Utegångsförbudet var inte avskräckande, tvärtom uppmuntrade det ännu fler människor att gå ut på gatorna i protest, säger en högt uppsatt tjänsteman inom försvaret till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
Lördagens protester ska ha samlat tusentals demonstranter i Sri Lankas huvudstad Colombo.
Lördagens protester ska ha samlat tusentals demonstranter i Sri Lankas huvudstad Colombo. Bild: Amitha Thennakoon/AP/TT

Demonstranter har stormat presidentpalatset

Demonstranterna har länge skyllt krisen på president Gotabaya Rajapaksa och krävt hans avgång, och enligt lokala medier ska bland annat hundratals personer under tre månaders tid ha slagit läger utanför presidentpalatset.

Men i samband med de omfattande protesterna under lördagen ska hundratals demonstranter ha intagit premiärminister Ranil Wickremasinghes bostad, stormat president Gotabaya Rajapaksas palats och badat i hans pool. Presidenten ska dock ha hunnit eskorterats till tryggt förvar.

Enligt premiärministerns talesperson Dinouk Colambage sade Wickremesinghe till parlamentets partiledare att han kommer att avgå när alla partier har enats om hur en ny regering ska formas.

I maj ledde konfrontationer vid fredliga demonstrationer till att flera personer dödades och hundratals skadades. Men trots att FN uppmanar både myndigheter och demonstranter till lugn har ett stort antal militärer under lördagen bussats in till huvudstaden för att förstärka polisen inför lördagens protester.

Landets premiärminister Ranil Wickremesinghe har kallat till ett akut regeringsmöte för att diskutera hur landet ska styras nu när presidenten flytt sitt kontor.

LÄS MER:Bränsledemonstranter besköts i Sri Lanka

LÄS MER:Sri Lankas premiärminister: Vi är bankrutt

LÄS MER:Sri Lankas president avgår på onsdag

LÄS MER:Expert: Misskötsel grunden till Sri Lankas kris

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS