Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Vincent Thian
Bild: Vincent Thian

Demonstrant uppges skjuten i Hongkong-protester

En massiv polisnärvaro i Hongkong skulle säkerställa att firandet av Kinas 70-årsdag inte stördes av protester.
Men ingenting kunde stoppa demonstranterna, som möttes av tårgas och gummikulor.
En person uppges ha träffats i bröstet av skarpa skott.

Hongkong rapporteras vara i stort sett igenbommat under firandet av 70-årsdagen. Tiotusentals personer ska ändå ha trotsat demonstrationsförbudet och gett sig ut på gatorna där de kastade ägg på porträtt av president Xi Jinping. De stora plakat som satts upp för att fira jubiléet slets ned och trampades sönder. Folkmassorna ignorerade uppmaningar från polisen om att skingra sig.

– Efter tre månader har våra krav fortfarande inte uppfyllts. Vi måste fortsätta, säger en maskerad demonstrant.

I centrala Hongkong tågade tusentals mot kinesiska centralregeringens byggnad, där de stoppades av kravallpolis som pressade tillbaka folkmassorna med vattenkanoner medan demonstranterna kastade brandbomber. En intilliggande domstolsbyggnad fick evakueras.

Dagens demonstrationer beskrivs som de mest omfattande sedan protesterna mot centralregeringen i Peking började för snart fyra månader sedan. På flera platser blev protesterna våldsamma, och polisen rapporteras förutom vattenkanoner även ha använt tårgas och skjutit gummibeklädda kulor mot demonstranterna. I stadsdelen Tsuen Wan gick protesterande till attack mot kravallpolisen med bland annat paraplyer. Polisen tvingades retirera. Attackerna var ett ilsket svar på att polisen strax innan hade gripit ett antal personer.

South China Morning Post uppger att polisen skjutit skarpa skott i luften vid sammandrabbningarna, och att en person också ska ha träffats. En anonym poliskälla uppger för AFP att en polis öppnat eld mot en demonstrant som attackerat honom och skjutit personen i bröstet. Hongkongs polis har inte kommenterat uppgifterna, men bekräftar att man skjutit skarpa skott i luften vid tidigare sammandrabbningar.

Detta är första gången någon har skjutits under protesterna. I juni omkom en aktivist efter att ha fallit ned från en byggnad.

Totalt har 15 personer skadats under dagen, varav en allvarligt, uppger sjukhusmyndigheter men angav inga närmare detaljer.

Dagens våldsamheter får EU att uppmana till "nedtrappning och återhållsamhet".

– I ljuset av de fortsatta oroligheterna och våldet i Hong Kong fortsätter Europeiska unionen att betona att dialog, nedtrappning och återhållsamhet är den enda vägen framåt, sade talepersonen Maja Kocijancic till reportrar.

I stadsdelen Tuen Mun uppges att poliser har blivit attackerad med frätande ämnen, och att flera poliser skadats. Myndigheterna har publicerat en bild som visar en polis med brännskador på överkroppen och hål i uniformen.

De omfattande protesterna i den tidigare brittiska kolonin Hongkong inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.