Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May inledde årets session i Nordiska rådet med ett tal om framtida samarbete mellan Storbritannien och Norden. Arkivbild.

Demokratihot tema på nordiskt toppmöte

Hot mot demokratin och cybersäkerhet var tema när Nordiska rådet höll sin 70:e session i Oslo. Stefan Löfven hann dit i sista stund, bland annat för att träffa den brexit- och budgetpressade brittiska premiärministern Theresa May.

För S-ledaren Stefan Löfven var det till följd av regeringsbildningsprocessen i Sverige in i det sista oklart om han kunde närvara på Nordiska rådets möte i Oslo.

Löfven avslutade så sent som i måndags ett resultatlöst två veckor långt sonderingsuppdrag från riksdagens talman. Han var även tidigt på tisdagen inblandad i flera möten med talmannen i riksdagen inför avresan till Oslo.

Cyberattacker

Väl i Oslo hamnade Löfven tvåa på talarlistan efter Theresa May. I sitt konstaterade han att demokratin står stark i Norden, men att utvecklingen i världen visar att detta inte är något som kan tas för givet.

Han varnade för hur rättigheter tagits bort, friheter inskränkts och samhällsklimatet blivit hårdare på många håll i omvärlden samtidigt som den digitala utvecklingen öppnat upp för nya typer av påverkansoperationer och cyberattacker mot fria och allmänna val.

I en utfrågning efter sitt tal i stortinget hamnade Löfven i en ordväxling med Mikkel Dencker, en dansk företrädare för partigruppen Nordisk frihet där Sverigedemokraterna (SD) ingår.

Ideologisk linje

Löfven fick frågan om inte respektlösa och stigmatiserande uttalanden om Sverigedemokraterna också kan ses som ett hot mot demokratin. S-ledaren svarade med att det handlar om en ideologisk linje som måste dras.

- Det bildades bland annat av nazister. Det är rötterna i det partiet, sade han om SD.

Han tillade att SD i valrörelsen även påstått att samer och judar inte kan vara riktiga svenskar.

- Då måste jag ta ställning, sade Löfven.

Osloresan, som även inkluderar ett bilateralt möte med Theresa May, är den tredje utlandsresan Stefan Löfven gör i egenskap av statsminister i den svenska övergångsregeringen sedan riksdagsvalet den 9 september. Löfven var drygt en vecka efter valet på ett informellt EU-toppmöte i Salzburg och har sedan dess även hunnit med ett möte i Europeiska rådet.