Demokraterna vinner en plats – dött lopp om andra

Kampen om vilket parti som kommer få makten över USA:s senat går mot ett spännande slut. Valet i Georgia gäller två platser, tidigare ägda av republikaner, men sedan några timmar tillbaka har, enligt flera amerikanska medier, den första gått till en demokrat. Nu återstår plats nummer två, där demokraten Jon Ossoff har en knapp ledning med 98 procent av rösterna räknade.

ANNONS
|

Valet har kallats en riktig nagelbitare. Vinner Demokraterna de två senatsplatserna, som nu innehas av republikaner, resulterar det i båda partier har 50 senatorer i kammaren.

Dött lopp, kan det tolkas som, men i och med att landets nya vicepresident Kamala Harris sitter på en utslagsröst skulle makten gå till Demokraterna.

Det jämna valet innebär att väldigt små marginaler kommer att avgöra om den tillträdande presidenten Joe Biden får senaten med sig.

”Vi kommer att vinna det här valet”

För att vinna majoritet behöver Republikanerna bara hålla kvar en av platserna, men det har hittills inte gått så bra. Tidigt under morgonen svensk tid utropade flera amerikanska medier demokraten och pastorn Raphael Warnock till segrare. Vid sjutiden svensk tid hade 98 procent av rösterna räknats, och Raphael Warnock hade då ett övertag på runt 50 000 röster.

ANNONS

LÄS MER:Demokrat vinner ena senatsplatsen i Georgia

Bekräftas segern innebär det att han tar stolen från den sittande republikanen Kelly Loeffler, som ännu vägrat erkänna sig besegrad.

– Vi kommer att vinna det här valet, sade Kelly Loeffler tidigare under morgonen i ett kort uttalande inför anhängare i Atlanta.

– Det är många röster kvar, och vi har en väg mot seger som vi kommer att fortsätta länge, fortsatte hon.

LÄS MER:Trump i blåsväder för kritiserad påtryckning

Jämnt in i det sista

Att tisdagens andra omgång i valen ens hålls beror på att ingen kandidat i november nådde 50 procent. Det jämna resultatet speglar väl presidentvalet 2020, där demokraternas Joe Biden i november vann delstaten med knappt 12 000 rösters marginal.

Valdeltagandet har varit stort. Enligt amerikanska CNN har flera distrikt rapporterat fler röstande i vallokalerna än på valdagen i november. Lokalerna skulle alla ha stängt klockan 19 i Georgia, 01 svensk tid, men långa köer tvingade ett antal av dem att hålla öppet i en dryg halvtimme extra.

Den demokratiska utmanaren Jon Ossoff.
Den demokratiska utmanaren Jon Ossoff. Bild: Branden Camp

Nu riktas uppmärksamheten mot det andra valet, som står mellan David Perdue och utmanaren Jon Ossoff. Läget är även här väldigt jämnt: 49,9 procent mot 50,0 procent, eller 12 800 rösters övervikt för Ossoff, med 98 procent av rösterna räknade.

Misstänkt valfusk

Efter att USA:s sittande president Donald Trump förlorade presidentvalet i November förra året har han konsekvent hävdat omfattande valfusk. En åsikt som verkar delas av många republikanska väljare: En vallokalsundersökning av Edison Research visar att bara två av tio republikaner anser att presidentvalet gick rätt till.

ANNONS

Det är därför troligt – i och med det jämna läget och Georgias vallagar som säger att en kandidat kan kräva omräkning om det skiljer mindre än 0,5 procent, eller om hen misstänker valfusk – att två demokratiska segrar kommer att innebära omräkningar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS