Delar av Nixon-historien upprepar sig

ANNONS
|

När likheter och olikheter listas är likheterna slående liksom olikheterna.

  1. Båda tog tidigt strid mot medierna. Nixon utsåg journalisterna till fiende nummer ett och sade att de inte längre skulle ha honom att sparka omkring. Det ledde till att Nixon aldrig litade på vanlig nyhetsbevakning – som han kallade gratis media – utan satsade på betald tv-reklam som han i detalj kunde kontrollera. Trump förklarade krig mot medierna samma dag som han installerades som president.
  2. Under valkampanjen 1972 skedde inbrottet i det demokratiska partihögkvarteret i Watergatebyggnaden i Washington. Gärningsmännen hade anknytning till Nixons republikanska kampanjstab. Trådarna visade sig senare gå direkt till Nixon som snärjde in sig i lögner och mörkläggning och genom att avskeda en rad medarbetare.

Under valkampanjen 2016 hackades det demokratiska partiet av gärningspersoner som USA:s underrättelseorganisationer säger har direkta band till Ryssland och till Trumps kampanj. Trump har redan vecklat in sig i en serie lögner och försökt att mildra utredningen genom att avskeda FBI-chefen James Comey.

  1. Nixon satsade på utrikespolitiska utspel för att både vända bort blickarna från det kraftigt kritiserade Vietnamkriget och för att han skulle framstå som en president som skapade historia. Under valåret 1972 öppnade han kontakterna mellan USA och Kina. Utrikesminister Henry Kissinger var spindeln i nätet. Trump bjöd nyligen in Kissinger till Vita huset för att söka råd för att skapa en utrikespolitisk agenda inför sitt besök i Saudiarabien.
  2. Nixon var redan när han valdes till president 1968 ifrågasatt och framställd som opålitlig. Bilden på den flinande Nixon och texten ” Skulle ni köpa en begagnad bil av denne man ” illustrerade inställningen. Trump var ifrågasatt på en rad punkter och hans kampanj mot Barack Obama - med innebörden att Obama inte var född i USA och därför en olaglig president -innebar att han kraftigt förlöjligat sig själv.

Men olikheterna är lika stora.

  1. Nixon kom från enkla omständigheter och kunde beskriva sig som mannen som mot alla odds nådde presidentposten. Han var också en erfaren politiker som både varit kongressledamot, senator och vicepresident. Han härdades politiskt av förlusten mot John F Kennedy i presidentvalet och senare av ett förlorat guvernörsval. Trump har ärvt en förmögenhet av sin far och fått faderns ekonomiska hjälp att starta sitt fastighetsimperium. Trump har ingen som helst politisk erfarenhet. I affärsverksamheten har han misslyckats vid en rad tillfällen, bland annat i försöken att starta ett flygbolag.
  2. Nixon var politiskt slipad och visade inte sin skrupelfria stil utåt. Det var när hans egna bandinspelningar i Vita huset blev offentliga som hans hänsynslöshet blev tydlig. Trump demonstrerar öppet sin vårdslösa stil.
  3. Nixon var ifrågasatt men vann ändå en jordskredsseger med över 60 procent av rösterna mot sin demokratiske motståndare George Mc Governs drygt 38 i presidentvalet 1972. Donald Trump vann i elektorsröster räknat 2016 men förlorade i antal avgivna röster med drygt 46 procent mot Hilllary Clintons dryga 48.

Watergate har blivit ett begrepp för oegentligheter som kan leda till riksrätt och i slutändan till att presidenten avsätts. Watergates avslutade – gate läggs till andra ord för att markera allvaret i olika skandaler.

ANNONS