Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikke Andersen. Foto: Privat/Christine Olsson / TT

Delade bild på blottaren – får högre straff än han

Danska Rikke Andersen delade en bild på Facebook på den man som hade blottat sig för hennes 10-åriga dotter. Nu får hon böta 5 000 kronor för det – samtidigt som mannen får böta hälften så mycket för sitt brott. – Jag kan inte acceptera att han kommer så lätt undan, säger Rikke Andersen.

Det var utanför en butik i den lilla orten Nyråd på Sydsjälland som Rikke Andersens tioåriga dotter och dotterns kompis blev utsatta för blottaren. Enligt Rikke ska mannen ha visat sitt kön flera gånger och följt efter flickorna, något som Metroxpress tidigare rapporterat om.

Butiken där händelsen skedde hade övervakningskamera som fångade händelsen, och Rikke delade en bild från filmen på Facebook. Där efterlyste hon mannen – "Ham her skal findes asap" – utan att nämna vad hon misstänkte honom för. Kort efter kunde mannen gripas efter att ha blivit igenkänd av vittnen som sett bilden, enligt Rikke, och senare dömdes han för sexualbrott. 

I samband med att mannen greps blev Rikke kontaktad av polisen som bad henne ta bort bilden från Facebook. De meddelade också att hon var misstänkt för brott mot personuppgiftslagen, och Rikke dömdes till 5 000 danska kronor i böter. Den misstänkte blottaren dömdes till dagsböter på 2 500 danska kronor. 

Rikke Andersen riktar nu stark kritik mot det danska rättsystemet.

– Jag vill poängtera att det inte är mitt straff jag är otillfredsställd med, det är att det skett ett brott som inte straffas med mer än en knäpp på fingrarna, säger Rikke till GP.

– Man ser det här igen och igen i Danmark, hur sexförbrytare och pedofiler kommer undan med alltför låga straff och att maxstraffet alltför sällan tas i bruk. När man som jag har varit med och klarat upp brottet – och inte skrivit någonstans att någon är brottsmisstänkt utan bara att denne bör hittas så fort som möjligt – och sedan får ett dubbelt så hårt straff som förbrytaren, så är det i min värld något som är fel i samhället. 

Det danska rättsväsendet skyddar en inte, menar Rikke, som nu ämnar försöka arbeta för att få till en förändring – en kamp som redan har hunnit få mycket stöd i sociala medier.

– Igen och igen ser man hur man inte tar hänsyn till offret, och det kommer jag inte längre att finna mig i. Det kommer jag att försöka ändra på, särskilt efter att det här har skett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.