De tio värsta skolskjutningarna i USA

Andrew Golden var bara elva år gammal när han sköt sina klasskompisar. Dimitrios Pagourtzis nynnade ”Another one bites the dust” medan han valde sina offer. Och Adam Lanza mördade 26 personer på bara några minuter, innan han sköt sig själv i huvudet. Här är de tio värsta skolskjutningarna i USA:s historia.

ANNONS
|

Definitioner

Masskjutning: Gun Violence Archive är en självständig organisation som kartlägger skjutningar i USA. Deras definition av en masskjutning är att fyra eller fler personer ska ha skadats eller dött under en och samma händelse.

Det finns dock ingen vedertagen definition som alla använder sig av – vissa har kravet att offren ska ha dött, andra att det ska vara minst tre eller minst fem offer.

Skolskjutning: En attack riktad mot flera personer som befinner sig på eller vid en skola och där förövaren använder ett skjutvapen.

Skolor på högre nivå än High School (motsvarande gymnasium i Sverige) inkluderas inte i listan.

1989 – Stockton, Kalifornien. Fem dödade. Förövaren tog sitt liv.

Patrick Purdy, en 24-åring med stort belastningsregister åker till en grundskola med ett AK47-gevär och skjuter mellan 60 och 100 skott på knappt tre minuter. Fem personer dör, varav alla är barn mellan sex och nio år, från Kambodja eller Vietnam. Ytterligare 29 barn och en lärare skadades i attacken. Patrick Purdy skjuter sig själv i huvudet när polisen dyker upp till platsen.

1992 – Olivehurst, Kalifornien. Fyra dödade. Förövaren vid liv, dömd till döden.

20-åriga Eric Houston går in till sin gamla lärares klassrum på Lindhurst High School och skjuter honom med ett hagelgevär. Därefter skjuter han tre elever och tar ett 80-tal elever som gisslan. Efter tio timmar överlämnar han sig till slut till polisen. Houston dömdes till döden och sitter på Kaliforniens äldsta fängelse. 2012 överklagade han domen, men överklagan avslogs.

ANNONS

1998 – Jonesboro, Arkansas. Fem dödade. Förövarna gripna.

Mitchell Johnson, 13, och Andrew Golden, 11, var elever på Westside Middle School. En natt stal de Mitchell Johnsons mammas bil och ett knappt dussin vapen. Morgonen därpå körde de till skolan, satte igång brandlarmet och sköt mot elever och lärare som evakuerade byggnaden. Fyra elever och en lärare dödades. Förövarna försökte fly men greps snabbt av polis.

Andrew Golden dog i en bilolycka 2019. Mitchell Johnson är enligt de senaste uppgifterna som finns vid liv och lever i frihet.

1999 – Littleton, Colorado. 13 dödade. Förövarna tog sina liv.

Sistaårseleverna på Columbine High School, Eric Harris och Dylan Klebold, öppnar eld i matsalen. Attacken pågår i nästan en timme, i många delar av skolans lokaler. Tolv elever och en lärare dödas innan förövarna tar sina liv i skolbiblioteket.

Polisen har fått mycket kritik för att de agerade för långsamt under attacken. Det här har blivit en av världens mest kända skolattacker och ordet ”Columbine” används ibland som ersättning för ”skolskjutning”, och flera skjutningar därefter har inspirerats av den här.

2005 – Red Lake, Minnesota. Nio dödade. Förövaren tog sitt liv.

16-årige Jeff Weise skjuter sin farfar och sin farfars flickvän i deras hem. Sen tar han farfaderns polisbil, tjänstevapen och en skottsäker väst innan han åker till sin gamla skola och skjuter ihjäl en ordningsvakt, en lärare och fem elever. Förövaren tar sedan sitt eget liv.

ANNONS

Det hela hände i ett indianreservat där Weise och hans familj levde.

2006 – Nickel Mines, Pennsylvania. Fem dödade. Förövaren tog sitt liv.

Charles Roberts IV, 32 år gammal, åker till en liten Amish-skola i Pennsylvania dit han brukar leverera mjölk. Han tar alla skolans flickor gisslan i skolans enda klassrum och låter alla pojkar lämna. Polisen dyker upp tätt därpå och efter en halvtimme av förhandling skjuter han ihjäl fem flickor och sedan sig själv.

Förövaren hade tre barn och en fru, alla fick varsitt självmordsbrev. Offren var mellan 7 och 13 år gamla, alla elever på skolan.

2012 – Newtown, Connecticut. 27 dödade. Förövaren tog sitt liv.

På morgonen den 14 december skjuter Adam Lanza, 20, ihjäl sin mamma i hennes säng. Han tar med sig hennes halvautomatiska vapen, sätter sig i hennes bil och kör mot Sandy Hook Elementary School. Klockan är 09.35 när Lanza tar sig in i skolans lokaler och skjuter ihjäl 20 barn, alla i sex-sjuårsåldern, och sex vuxna. När klockan blir 09.40 skjuter förövaren sig själv i huvudet.

Efter attentatet blossade debatten om förbud mot halvautomatiska vapen upp ordentligt i USA.

2018 – Parkland, Florida. 17 dödade. Förövaren gripen, väntar på dom.

Nikolas Cruz, inför rätten i Fort Lauderdale några dagar efter attentatet.
Nikolas Cruz, inför rätten i Fort Lauderdale några dagar efter attentatet. Bild: Susan Stocker

På eftermiddagen går 19-årige Nikolas Cruz mot sin tidigare skola Stoneman Douglas High School med ett halvautomatiskt gevär och ammunition i en väska. Väl inne börjar förövaren skjuta runt sig och han mördar 14 elever och tre lärare innan han kastar geväret på golvet. Han flyr sen förklädd som en elev, går till en snabbmatsrestaurang och köper en läsk. Polisen hittar honom en timme senare, någon kilometer ifrån skolan.

ANNONS

Nikolas Cruz står åtalad för bland annat 17 mord och väntar på sin dom. Åklagaren yrkar på dödsstraff men rättegången flyttades fram senast i början av maj i år. För att en dödsdom ska fällas i Florida behöver alla tolv jurymedlemmar vara överens om en fällande dom.

2018 – Santa Fe, Texas. Tio dödade. Förövaren gripen, väntar på dom.

Tidigt på morgonen avfyrar Dimitrios Pagourtzis, 17, hagelgevärsskott i ett klassrum på sin skola. Han nynnar på frasen ”another one bites the dust” medan han dödar åtta elever och två lärare i klassrummet. Han skonar medvetet folk som han tycker om. Polisen lyckas gripa förövaren ungefär 20 minuter efter att de första skotten avfyras.

Förövarens ålder gör att han inte kan dömas till döden. Han har mentala problem som gör att han inte bedöms lämplig för att kunna ställa upp i rättegång. Senast i februari i år flyttades rättegången fram.

2022 – Uvalde, Texas. 21 dödade. Förövaren skjuten till döds av polis.

Inatt, svensk tid larmades polisen till Robb Elementary School i Texas. Förövaren har skjutit ihjäl minst 21 personer. Polisen sköt den misstänkte gärningsmannen vid ingripandet.

LÄS MER:Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS MER:Efter skolskjutningen – det krävs för att ändra USA:s vapenlagar

LÄS MER:Joe Bidens tal i natt efter dödsskjutningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS