Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s Britt-Marie Mattsson listar de fem toppnamnen i det demokratiska fältet. Bild: Charlie Neibergall
GP:s Britt-Marie Mattsson listar de fem toppnamnen i det demokratiska fältet. Bild: Charlie Neibergall

De slåss om väljarna i Iowa och New Hampshire

Radikalen, veteranen eller ungdomen. Här är de fem toppnamnen i det demokratiska fältet inför Iowa och New Hampshire.
Bild: Nati Harnik
Bild: Nati Harnik

Joe Biden – Veteranen

Erfarenhet lider han inte brist på. Senator i trettiosex år, vicepresident i åtta. Det är istället den tidigare oförmågan att bli sitt partis presidentkandidat som är frågetecknet. Låg bra till inför valet 1988. Men drog sig ur när han anklagades för plagiat. Klarade sig inte mot Barack Obama 2008. Men valdes sedan av Obama till vicepresident. Ställde inte upp 2016. Oklart opinionsläge. Mycket tragedi och problem i bakgrunden. Första hustruns och dotterns död i en bilolycka, sonens Beaus död i cancer. Sonen Hunter och han själv i fokus för Donald Trumps riksrätt. Är katolik men för aborter. I partiets mittfält. 77 år, gift, har en dotter och sonen Hunter.
Bild: John Locher
Bild: John Locher

Bernie Sanders – Radikalen

Radikal på vänsterkanten. Oberoende senator sedan 2007. Demokrat i presidentval. Hängivna unga anhängare gav honom nästan segern mot Hillary Clinton 2016. Tidigare en osannolik kandidat. Nu en allvarlig utmanare av det etablerade. Har åkt upp och ned i opinionen. Önskekandidat för Donald Trump som påminner om att han for på bröllopsresa till Sovjet. Har stöd från nyvalda unga kvinnliga vänsterdemokrater i representanthuset. Sämre uppställning från de som suttit länge i kongressen. Drabbades av hjärtinfarkt i höstas som 78-åring. Kom snabbt tillbaka. Vill inte tala om hälsan. Fru och barn. Saknar djup förankring i det demokratiska partiet.
Bild: Sue Ogrocki
Bild: Sue Ogrocki

Elisabeth Warren – Överlevaren

Jurist och specialiserad på konkurs- och handelsrätt. Lång akademisk karriär. Van att få studenter att lyssna. Senator sedan 2013. Återfinns på vänsterkanten. Stod tidigare Bernie Sanders nära i senaten. Numera kylig relation. Anklagar Sanders för att ha sagt att en kvinna inte kan vinna presidentval. Tydligt kvinnobudskap. Drog tidigare ifrån Sanders men har nu halkat ned. Hånas av Donald Trump som ”Pocahontas” sedan hon sagt att hennes bakgrund finns i ursprungsbefolkningen. Bevisade i dna-test en svag koppling. Överlevde presidentens attacker. Har lärt sig talteknik. Kvävde tidigare sina poänger. 70 år, man och barn.
Bild: Andrew Harnik
Bild: Andrew Harnik

Piet Buttigieg – Ungdomen

Tidigare borgmästare från Indiana. Kallades därför i början bara för ”Borgmästare Pete”. Befinner sig nu i toppstriden, också med efternamnet. Trots att nya utmanare som Mike Bloomberg, före detta borgmästare i New York, hoppats att kunna fälla honom redan före starten. Den yngste med sina 38 år. Ett relativt oskrivet politiskt blad, men med starkt klimatengagemang. Lockar de som vill ha föryngring. Den förste öppet homosexuelle presidentkandidaten. Är gift sedan två år. Kan göra sig förstådd på sju språk förutom engelska. Får stöd av liberala kändisar, som Vouges chefredaktör Anna Wintour som för ovanlighetens skull, påpekas det, lät sig fotograferas utan solglasögon vid hans sida.
Bild: Sue Ogrocki
Bild: Sue Ogrocki

Amy Klobuchar – Överraskningen

Har framställts som en kommande toppkraft i partiet. Men lät sig inte nöjas med att vänta. Vid 59 års ålder och efter tretton år på tillväxt som senator tog hon steget. Ställde upp som presidentkandidat. Räknades först ut som inte tillräckligt färgstark och alltför okänd. Men när många föll bort i fältet växte hon fram som en kandidat att räkna med. Får nu liberala ledarskribenter att tala om henne som den första möjliga kvinnliga presidenten. Om hon inte klarar det, så iallafall vicepresidentkandidat redan i årets val. Gift. Låter sin dotter vara ”surrogat” för henne på valfältet när hon måste finnas på plats i senaten för riksrätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.