Bilder på kidnappade före detta colombianska presidentkandidaten Ingrid Bétancourt distribuerades av den colombianska regeringen den 30 november i fjol.
Bilder på kidnappade före detta colombianska presidentkandidaten Ingrid Bétancourt distribuerades av den colombianska regeringen den 30 november i fjol.

"De kommer aldrig släppa Ingrid"

ANNONS
|

- Hennes tillstånd är mycket dåligt. Jag såg henne i några minuter innan jag blev befriad. Hon har tappat livslusten, sade Luis Elado Perez, colombiansk senator som frigavs i slutet av februari.

- Hon vet att hon kanske blir den sista att bli frigiven och det plågar henne, sade han.

Luis Elado Perez hade suttit sju år i fångenskap hos vänstergerillan Farc, fyra av dessa år tillsammans med Ingrid Bétancourt. Han berättade att de försökte fly men misslyckades. Och att de därefter hölls fastkedjade vid ett träd. De straffades hårt.

- Speciellt Ingrid eftersom hon var den mest kända av oss.

ANNONS

Det blev värst för henne, sade Luis Elado Perez i en tidningsintervju i början av veckan.

Lätt kritiskt tillstånd

Perez sade också att några av rebellerna försökt att begå sexuella övergrepp mot Ingrid Bétancourt.

Att tillståndet är kritiskt var lätt att se på den video som de colombianska myndigheterna beslagtog i november förra året. Filmen visade flera personer som Farcgerillan höll som gisslan, däribland Bétancourt. Hon satt på en stol i djungeln, talade inte, tittade bara ner på marken och hon var extremt magerlagd redan då.

Det är fler som befunnit sig i närheten av Ingrid Bétancourt. Pablo Montoya - avhoppare från Farcgerillan uttalade sig i måndags. Det var Montoya som mördade gerillaledaren Ivan Rios i förra veckan och överlämnade Rios hand som bevis för att kunna inkassera de närmare 16 miljoner kronor som den colombianska regeringen utlovat.

- De kommer aldrig att släppa Ingrid, sade Montoya, som utpekats som chef för Farcs livvaktsgarde.

Det var den 23 februari 2002 som presidentkandidaten Ingrid Bétancourt och hennes kampanjledare och vicepresidentkandidat Clara Rojas kidnappades. Armén hade under valkampanjen varnat Ingrid Bétancourt och Clara Rojas, för att resa till San Vicente del Caguan, som ligger i det område som Farc-gerillan då kontrollerade.

ANNONS

Ett ödesdigert val

Bétancourt hade förbjudits att använda den helikopterbro som regeringen skapat för pressen och valde då i stället landvägen. Kvinnorna, som reste tillsammans med en fransk tidningsfotograf, en colombiansk kameraman och ytterligare en kampanjledare, kidnappades vid en vägspärr.

Guvernören i San Vicente del Caguan tillhörde samma parti som Bétancourt, ett grönt parti. Och Bétancourts man Juan Carlos Lecompte sade i en intervju efter bortförandet, att hon ville visa sitt stöd för folket i San Vicente.

Sommaren 2002 släppte Farcgerillan för första gången efter kidnappningen en video som visade Ingrid Bétancourt och en mycket blek och smal Clara Rojas.

- Jag kräver att världssamfundet hjälper oss att få fred i Colombia, sade Bétancourt och kritiserade dåvarande regeringen för att ha "övergivit landet".

Hon uppmanade också regeringen att fortsätta fredssamtalen med vänstergerillan som avbrutits i början av 2002.

Hade tappat aptiten

2003 kom nästa video, där hon vädjade till regeringen att rädda henne.

Våren 2007 flydde den kidnappade polisen John Franck Pinchao. Han hade varit Bétancourts medfånge och uppgav då att hon var vid god hälsa.

- Ingrid gymnastiserar mycket, skriver, lyssnar på radio och klipper ut nyheter ur tidningar, sade Pinchao till den spanska tidningen El Pais.

ANNONS

Men därefter har hälsotillståndet drastiskt försämrats. I ett långt handskrivet brev, som fanns tillsammans med den video som beslagtogs i slutet av november förra året, skrev Ingrid Bétancourt till sin mor, Yolanda Pulecio, att hon inte längre hade någon aptit, att "håret faller av i stora tovor" och att hon var svagare.

"Vi lever som döda", skrev Bétancourt i brevet som var daterat 24 oktober.

Nu 46-åriga Bétancourt skrev att hon kunde lyssna på radio och ville att hennes barn - Lorenzo Delloye-Bétancourt, nu 19, och Melanie Delloye-Bétancourt, 22 - skulle sända tre meddelanden varje vecka, även om hon inte kan kunde svara. Nyheter om barnen var det enda som längre betydde något för henne.

Med hopp om att deras röst skulle nå mamman i djungeln sände barnen redan efter några dagar en inspelning från RF1:s radiostation i Paris.

- Inte en dag går utan att jag tänker på dig, sade sonen Lorenzo Delloye-Bétancourt.

- Min söta lilla mamma, mitt hjärta. Jag vill att du lever, sade Lorenzo och berättade bland annat om sina studier vid Sorbonne i Paris och att han varit på Korsika på semester.

- Var stark, vi ska få hem dig, sade dottern Melanie Delloye-Bétancourt.

ANNONS

750 människor fångna

Farcgerillan har sedan årets början frigivit sex personer till den venezuelanske presidenten Hugo Chavez, däribland Clara Rojas och tidigare kongressledamoten Consuelo Gonzalez. Men gerillan håller fortfarande omkring 750 människor fångna.

Bétancourts förste man var fransk diplomat och hon har därför franskt medborgarskap. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har skickat förhandlare till Colombia, hittills utan något resultat.

Farc kan tänka sig att frige Ingrid Bétancourt och 38 andra fångar i utbyte mot 500 fängslade Farcrebeller, pengar och en demilitariserad zon i södra Colombia.

Bakgrund: Våldet i Colombia

ANNONS