Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De kan hjälpa och stjälpa Donald Trump

Den nyvalda amerikanska kongressen har svurits in i Washington. Det betyder både goda och dåliga nyheter för Donald Trump. Här är fem nyckelpersoner att hålla ögonen på.
Bild: Carolyn Kaster
Bild: Carolyn Kaster

NANCY PELOSI

Demokrat

Hon var den första kvinnliga talmannen i representanthuset någonsin 2007-2011 och har nu återkommit i den rollen. Nancy Pelosi skulle ställas åt sidan av sina demokratiska partikamrater den här gången, påstods det. Men ingen sätter ” Baby i en hörna”, för att citera en av kvinnorörelsens favoritrepliker ur klassiska filmen Dirty Dancing. Nancy Pelosi är demokraternas grande dame, som fyller 79 år i mars och som kanske gör sina sista två år i representanthuset.

Det är år som kan förändra USA:s historia. Representanthuset har efter valet fått demokratisk majoritet och det är här som beslut kan fattas om en rad åtgärder mot Donald Trump, inklusive riksrätt.

Nancy Pelosi föddes in i politiken. Hennes far satt i representanthuset och blev senare borgmästare i Baltimore. Själv valdes hon in i representanthuset första gången 1988. Hon firar 55-årig bröllopsdag i år med maken, som gjort sig en förmögenhet i affärsvärlden. När hon svors in för denna period stod några av de fem barnen och barnbarnen vid hennes sida.

Pelosi kan kongressen inifrån och berörs inte påtagligt av Trumps nedlåtande attityd mot kvinnor.

Pelosi är feminist och tar emot den stora gruppen nyvalda demokratiska kvinnor i representanthuset med öppna armar. Bland dem finns den första kvinnan från ursprungsbefolkningen, den första muslimska kvinnan och den yngsta i kongressens historia.

Hon håller ett vakande öga på dem som ännu inte förstått att det krävs enighet. När en nyvald kvinnlig kongressledamot lovade att se till att ”the motherfucker” ställdes inför riksrätt var Pelosi utåt urskuldande men fördömde det olämpliga ordvalet internt. Ingen som varit i närheten av Pelosi tvekar om att det bakom det vänliga leendet finns hårda nypor. Mycket står på spel den här valperioden. Och Pelosi vill inte förlora.

Bild: Carolyn Kaster
Bild: Carolyn Kaster

MITCH McCONNELL

Republikan

Det brukar sägas att Mitch McConnell inte tillhör de populäraste republikanska politikerna. Men det motsägs av att han representerat Kentucky i senaten sedan 1985 och återvalts fem gånger. Han är majoritetsledare i senaten och håller de republikanska senatorerna i kort koppel. Nu är det Donald Trumps överlevnad som president som är hans främsta prioritet. Senatsvalet i höstas gick republikanernas väg. När de förlorade majoriteten i representanthuset så behöll de och förstärkte majoriteten i senaten.

McConnell såg före valet till att republikanerna höll sig i schack och röstade igenom Brett Kavannaugh till ny domare i Högsta Domstolen, HD. På det sättet har det under Trumps första ämbetsår valts in två nya konservativa domare.

McConnell har öppet uttryckt missnöje med att Rysslandsutredaren Robert Mueller tillåts fortsätta sitt arbete. McConnell kan komma att dra åt tumskruvarna om Mueller.

McConnell ogillar allt tal om att han av åldersskäl borde trappa ned och överlämna posten som majoritetsledare till någon yngre. Han är 76 år. Den fyra år yngre Trump litar på att McConnell är den vakthund som biter ifrån när demokraterna går till attack.

McConnell har flera skäl att ställa upp för Donald Trump. Ett personligt är att hans fru Elaine Chao är transportminister. Engagemanget för Trump hålls inom familjen.

Bild: Matthew Putney
Bild: Matthew Putney

ELIZABETH WARREN

Demokrat

Mars och april före valåret är genomsnittet för när politiker deklarerar att de är presidentkandidater. Det ger dem drygt ett och ett halvt år att driva kampanjen.

Flertalet kandidater avvaktar ännu men senatorn Elizabeth Warren är redan ur startblocken. Hon har skapat en kommitté som skall sondera möjligheterna men i praktiken innebär det att hon upprättar valkontor i de viktigaste delstaterna. Häromdagen besökte hon Iowa, där det inledande primärvalet hålls om ett år, och hon sade att hon inlett sitt livs fight.

Warren återfinns till vänster inom det demokratiska partiet och hon speglar väl sina väljares åsikter i liberala Massachusetts som hon representerar sedan 2013. Just återvald för en sexårsperiod sitter hon säkert i sadeln i senaten.

Det som talar mest emot henne är att Donald Trump sedan länge fått upp vittringen. När hon ställde upp första gången till senaten gjorde hon en poäng av att hennes släktingar på mammans sida tillhör ursprungsbefolkningen. Det fick igång Trump som kallade henne Pocahontas, namnet på flickan i Disneyfilmen. Han hävdade dessutom att Warren ljugit om sitt ursprung vilket kan ha givit henne fördel vid intagningar till lärosäten som avsatt platser för sökande från minoriteter.

Warren förnekar att hon utnyttjat bakgrunden och tog i höstas ett DNA-test för att påvisa sitt ursprung. Det visade sig att det fanns en koppling till ursprungsbefolkningen men inte mer än vad i stort sett varje amerikan kan påvisa. Cherokeindianerna – som hon uppgav sig stamma från - gick tillbaka i historien och såg inga band som kunde påvisas.

Trump har bitit sig fast vid Pocahontas och hånar Warren som fått en påtaglig uppförsbacke inte bara politiskt. Men fortfarande är hon ett demokratiskt affischnamn som också kan dra intresse till den demokratiska kampen mot Trump i senaten.

Bild: Mark Schiefelbein
Bild: Mark Schiefelbein

MIKE PENCE

Republikan

Som vicepresident är Mike Pence även ordförande i senaten med utslagsröst. Det är sällan som vicepresidenten utnyttjar sin ställning eller ens visar upp sig i senaten annat än vid presidentens årliga tal till nationen inför kongressens båda kamrar - senaten och representanthuset.

Men när det bränner till finns vicepresidenten där. Han driver presidentens frågor och är med i förhandlingarna när det gäller att skapa en politisk front.

Mike Pence har ett förflutet i representanthuset från 2001 - 2013 och tillträdde sedan som guvernör i Indiana, en post som han avgick från då han valts till vicepresident.

Pence har sina gamla trådar att dra i och vet att senatorer och ledamöter i representanthuset också har egon som behöver odlas. Alla är folkvalda och väljarna kan visa sitt missnöje i nästa val. Pence är mannen som både skall piska och smeka fram den republikanska majoritet som Donald Trump behöver.

Pence är konservativ men påfallande försiktig när han närmar sig kongressen. Här går ingen röst att ta för given och ett felsteg kan vara förödande om presidentens ställning skulle prövas i en riksrätt. Om Trump tvingas avgå är det, enligt konstitutionen, Pence som tar över som president.

Bild: Gene Sweeney Jr.
Bild: Gene Sweeney Jr.

MITT ROMNEY

Republikan

Jokern i hela kongressleken heter Mitt Romney. Tidigare guvernör i Massachusetts och republikanernas presidentkandidat som förlorade valet mot Barack Obama 2008. Dessutom räddaren av de olympiska vinterspelen i Salt Lake City 2002 som höll på att gå ekonomiskt överstyr innan Romney kallades in och rätade upp det hela.

Nu är Mitt Romney tillbaka i politiken som nyvald senator från Utah. Han skulle kunna gå försiktigt fram som många nykomlingar. Men Romney är vid 71 års ålder ingen dununge som långsamt försöker pröva sina vingar. Hans far var en gång guvernör i Michigan och Mitt lärde sig av pappan, av tiden som missionär för mormonkyrkan och som framgångsrik affärsman. Han kan matcha Donald Trump och gör det med en moralisk kompass där konstitutionen också är vägledande.

Just när den nya kongressen var på väg att samlas skrev Romney en svidande analys av Trumps presidentskap och visade därmed att han idag är en av de få topprepublikaner som öppet vågar utmana presidenten, som han en gång övervägde att tacka ja till vid en ministerutnämning.

Romney kan komma att bli den samlande kritiska republikanska röst som partiet sökt men hittills saknat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.