Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glenn Kessler är chef för Washington Posts faktagranskning.
Glenn Kessler är chef för Washington Posts faktagranskning. "Vi får kritik men oftast beröm för vårt arbete", säger han. Bild: Britt-Marie Mattsson

De jobbar med att granska politikernas lögner

Han tycker inte om begreppet ”fake news”. Men Glenn Kessler ägnar sin tid åt att granska just detta.
– Vi jobbar utan politisk partiskhet, säger han. Fast Donald Trump finns i en egen databas.

Glenn Kessler leder arbetet på Washington Posts faktagranskning, The Fact Checker, sedan 2011. Han anses som en av pionjärerna bland faktagranskarna sedan sina första granskningar 1996.

Det har bara blivit tuffare med åren, och särskilt efter Donald Trumps tillträde som president.

– Alla gör misstag, säger han på ett seminarium på tankesmedjan American Enterprise Institute i Washington. Men det är långt ifrån alla som medger det.

Grundidén men faktagranskningen är att information som finns i nyhetsflödet plockas ut och nagelfars. Det blir oftast det mest publika och ambitionen är att granskningen skall publiceras inom 24 timmar.

Växande näsa som betyg

Granskarna delar ut betyg i form av Pinocchio – vars näsa växte när han ljög – där skalan är en för mildare osanningar till fyra för rena lögner.

Washington Post har skapat en särskild databas för Donald Trumps osanningar. Ett tjugotal kan registreras på en enda dag. Glenn Kessler följer ständigt flödet. Bild: Britt-Marie Mattsson
Washington Post har skapat en särskild databas för Donald Trumps osanningar. Ett tjugotal kan registreras på en enda dag. Glenn Kessler följer ständigt flödet. Bild: Britt-Marie Mattsson

Kessler berättar att den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden nyligen sade att han varit mot Irakkriget från första början. Det visade sig vara fel. Bidens stab fick beskedet att Pinocchios skulle utdelas. Biden – som sällan medger att han har fel – meddelade då att han offentligt skulle ta tillbaka uttalandet och hans stab vädjade om att det inte skulle utdelas Pinocchios. Så blev det också. Felaktigheten publicerades men Pinocchios uteblev.

– Just nu är det Bernie Sanders anhängare som är mest aktiva och protesterar mot våra granskningar, säger Glenn Kessler.

Sanders fick tre Pinocchios för sina uttalanden om kostnader för ”Medicare for All”, också sedan Kessler gjort en korrigering av sin första granskning.

Större spridning med video

Kessler jämför de granskningar, som publiceras online, med små ankungar som simmar iväg i vattnet och som växer allt större eftersom strömmarna tar dem vidare. På nätet, twitter och bloggar lever utredningarna länge medan de snabbare försvinner i den tryckta tidningen. Och han ser också skillnaden mellan ord och rörlig bild i intresset för granskningarna.

– Vi hade en miljon som läste en granskning och åtta miljoner som såg videoklippet om samma sak, säger han.

Glenn Kessler säger att han skulle önska att tv-kanalerna ägnade en halvtimma åt att faktagranska vad som sagts i en debatt istället för att omedelbart kommentera och tycka.

Över 40 000 faktagranskningar

Angie Drobnic Holan håller med. Hon är utgivare av PolitiFact, som grundades 2007. PolitiFacts ”Truth-O-Meter” svänger från sant till falskt och när det är riktigt illa med sanningshalten kommer bilden på eldsflammor upp och texten ”Pants on fire”, brallorna brinner. Senast det hände var när Trumps son Eric häromdagen meddelade att hans far lämnat alla internationella affärer när han blev president.

Angie Drobnic Holan säger att frågan ofta ställs om vilka som granskar granskarna. "Vi undersöks ständigt", säger hon. Bild: Britt-Marie Mattsson
Angie Drobnic Holan säger att frågan ofta ställs om vilka som granskar granskarna. "Vi undersöks ständigt", säger hon. Bild: Britt-Marie Mattsson

PolitiFacts har gjort över 40 000 faktagranskningar som publiceras i en rad tidningar och nyhetsorganisationer. Och Angie Dronbic Holan är kritisk mot att den politiska rapporteringen blir som en kapplöpningstävling där mycket bygger på ”han säger” och ” hon säger” utan att uttalandena granskas.

– Vi släpper inte iväg något innan det passerat flera interna genomgångar som kan ta mellan 24 till 48 timmar. Det är lång tid i ett nyhetsläge men vi måste ha rätt.

Eget register för Donald Trump

Donald Trumps presidentskap utmanar granskarna, framförallt av skälet att presidentens uttalanden och tweets kommer i en strid ström och, enligt Kessler, numera kan innehålla ett 20-tal felaktigheter per dag. Washington Posts faktagranskare placerar Trump i en speciell databas där det finns över 13 400 felaktigheter och lögner sedan han tillträdde som president.

Trumps oaktsamhet med sanningen inleddes direkt vid presidentinstallationen 2017 då han hävdade att fler deltagit än när Barack Obama tillträdde. Hans kommunikationsstrateg Kellyanne Conway valde att beskriva Trumps påstående som ”alternativa fakta”. Trump trummar in att medierna presenterar ”fake news”, fejkade och påhittade nyheter. Det är ett av skälen till att Glenn Kessler vänder sig mot begreppet.

Och David Baker, professor vid American University, berömmer faktagranskningen men är samtidigt orolig för att den inte ändrar människors uppfattningar. Det första intrycket av ett uttalande riskerar att bita sig fast.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.