"De grep 400-500 för att stoppa protesterna"

Upp mot 500 människor uppges ha gripits i en massiv polisinsats i Vitrysslands huvudstad Minsk, inför en planerad demonstration mot president Aleksandr Lukasjenko.

ANNONS
|

Ena Bavcic, som till vardags arbetar för organisationen Civil Rights Defenders i Sarajevo, berättar att polisen också gripit människorättsobservatörer och aktivister, och låtit dem stanna i arresten under ett par timmar.

- Det var för att de inte skulle se vad som hände på gatorna och torget under insatsen. I den arrestlokal där de befann sig var det 117 personer som gripits. Men det finns sex arrestlokaler till i Minsk, vi ska åka dit nu och försöka få veta vad som hänt.

Hon, och de andra observatörerna och människorättsaktivisterna, uppskattar att så många som mellan 400 och 500 personer gripits av polisen.

ANNONS

- Det antalet är vad de säger nu utifrån vad de sett själva och hört från de gripna. Vi har fått uppgifter om att mer allvarliga anklagelser riktats mot ett tiotal personer, men vi vet inte för vad.

Behandlades hyfsat

Hon berättar att de som greps fick stå utomhus i kylan och frysa, men att de behandlades hyfsat.

- De fick inte äta eller dricka, men gå på toa. Vi har intrycket att de vill hindra protesterna, men inte använda för mycket våld.

Hon var själv på väg till ett möte på människorättsorganisationen Vjasnas kontor i Minsk, när polisen genomförde en razzia och grep samtliga 57 personer som befann sig på kontoret.

Ena Bavcic gömde sig dock inne på ett kafé och undvek att gripas. Hon kunde se hur de gripna fördes bort i en buss. Hon berättar att Minsk såg ut som en krigszon.

- Det är mycket värre än vi kunde ana. Vi väntade oss gripanden, men inte att de skulle genomföra razzior hos Vjasna och att anställda och människorättsförsvarare skulle gripas.

"Misshandlade av polis"

På det torg där demonstrationerna skulle hållas fanns en massiv polisstyrka på plats för att stoppa protesterna, "det var fler poliser än demonstranter", berättar hon.

- Människorna började genomföra spontana demonstrationer i olika områden i Minsk, men alla dessa blev våldsamt uppbrutna av polis. Demonstranterna blev misshandlade av polis och greps.

ANNONS

Vid 18-tiden (svensk tid) pågår fortfarande spontana demonstrationer runt om i staden, berättar hon.

- Polisen försöker samla alla människor på ett och samma ställe.

Parasitskatt skapar vrede

Protesterna började redan i februari, efter ett förslag om en "parasitskatt", för dem som inte arbetar heltid. Sedan dess har protesterna bara tilltagit i styrka, trots att Lukasjenko lovat skjuta upp införandet av skatten.

- Det här är första gången på 20 år som protester sker över hela Vitryssland. Nu försöker Lukasjenko skrämma alla vanliga medborgare från att demonstrera.

Hon berättar även att vägarna in till Minsk spärrades av i går kväll för att hindra demonstranter från att resa in till huvudstaden, och att flera utländska journalister har gripits.

Oppositionspolitiker gripen

Bland dem som gripits finns en av landets ledande oppositionspolitiker, Vladimir Nekljajev, som skulle ha talat vid protestmötet i Minsk. Han var på väg från Polen till Vitrysslands huvudstad Minsk, men stoppades vid gränsen och tvingades av tåget han färdades på.

- Han befinner sig i polisförvar i (gränsstaden) Brest, säger hans hustru Olga Nekljajeva till AFP.

De senaste veckorna har över 200 människor gripits och över 60 dömts i samband med protesterna mot Lukasjenko, enligt Joanna Kurosz, som är programchef för Östeuropa och Centralasien vid Civil Rights Defenders.

ANNONS

- Uppenbarligen känner han sig pressad, eftersom han har behov av att slå tillbaka och gripa människor redan innan demonstrationerna sker, säger hon.

TT

Fakta: "Parasitskatt" skapar vrede

Vitryssland ligger inklämt mellan Ryssland, Ukraina och EU och har kallats Europas sista diktatur. Politiken kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och det regimtrogna parlamentet medan oppositionen lever under hårt tryck.

Ovanliga protester utbröt i februari. Orsaken är ett kontroversiellt förslag som går ut på att de som arbetar mindre än 183 dagar på ett år ska betala skatt på omkring motsvarande 2200 kronor. Enligt Lukasjenko är syftet att ta itu med "sociala parasiter". En genomsnittlig månadslön ligger i Vitryssland på motsvarande 3300 kronor.

Förslaget rörde upp djup vrede i den före detta Sovjetrepubliken där befolkningen fått se sina inkomster sjunka och arbetslösheten skjuta i höjden i spåren av ekonomisk recession.

1996 slöt Vitryssland ett unionsavtal med Ryssland. Länderna är nära allierade, men har de senaste åren hamnat i ett flertal offentliga bråk. Ryssland har minskat exporten av råolja till Vitryssland och krävt att Vitryssland betalar ett högre pris för gas. Vitryssland har i sin tur erbjudit gratis visum till medborgare i 80 länder, däribland många av de västländer som infört sanktioner mot Ryssland. Ryssarna har svarat med att uppräta säkerhetszoner längs gränsen.

Källor: AFP, Carnegie.

ANNONS