Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cem Özdemir (De gröna), Horst Seehofer (CSU), Christian Lindner (FDP), Angela Merkel (CDU) och Katrin Göring-Eckardt (De gröna) vid ett sonderingssamtal i förra veckan.

De gröna vill inte ha eurozonsbudget

Koalitionssamtalen mellan Tysklands kristdemokrater, liberaler och gröna är i ett intensivt skede. Men förbundskansler Angela Merkels presumtiva koalitionspartier gör tumme ner för idén om en eurozonsbudget – som Merkel stödjer.

Sent på tisdagskvällen enades CDU, CSU, FDP och De gröna – de partier som är tänkta att ingå i en så kallad Jamaicakoalition – om att upprätthålla budgetdisciplin och inte öka skuldsättningen under den kommande mandatperioden, rapporterar Der Spiegel.

Slag mot Macron

Inget av partierna som deltar i koalitionsförhandlingarna stödjer dock Frankrikes förslag om att skapa en separat budget för eurozonen, säger De Grönas Reinhard Bütikofer till nyhetsbyrån Reuters. Bütikofer, som företräder partiet i Europaparlamentet, säger att De gröna är för nya satsningar på infrastruktur men att man vill jobba inom den befintliga EU-budgeten.

Uttalandet beskrivs som ett slag mot Frankrikes president Emmanuel Macron som ligger bakom förslaget om en eurozonsbudget och vars övriga idéer i stort har stöd från De gröna. Och eftersom Angela Merkel har uttalat stöd för Macrons vision om en separat eurozonsbudget kan frågan bli problematisk i koalitionsförhandlingarna.

Inget val

Angela Merkel brottas sedan parlamentsvalet i september med den grannlaga uppgiften att bilda en regering. Både hennes eget parti Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD) gjorde mycket dåliga val, medan det högerpopulistiska och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) gick starkt framåt. Sedan SPD meddelat att man går i opposition hade Merkel inget annat alternativ än att försöka bilda en koalition med liberaler och gröna.

De fyra partierna vill också avskaffa skatten "soli", som i sin nuvarande form infördes på 90-talet för att täcka en del av kostnaderna för den tyska återföreningen.