"De fattiga drabbas värst"

ANNONS
|

Man kan lämna in sina bidrag vid sjukhus. Jonas Hofgren från Göteborg studerar företagsekonomi och kinesiska i Chengdu. Alldeles intill där han bor ligger den lokala polisstationen. Där hade han själv lämnat in några filtar

- Det kändes riktigt bra. Jag fick känslan av att det skulle komma till behövande och inte försvinna på vägen. De antecknade vad jag givit bort, jag fick skriva under med mitt namn och lämna mitt telefonnummer.

- Det verkar som kineserna efter jordbävningen hjälper varandra och inte bara ser till sig själva.

Jonas Hofgren säger att han känt att marken skakat flera gånger varje dag den här veckan. Men han hade inte märkt av det kraftiga efterskalv som i går uppmättes till 5,9 på Richterskalan.

ANNONS

- Jag missade det helt. Det kan bero på att jag var på väg nedför trapporna. Men hela huset tömdes snabbt på folk, så jag förstod att det varit ett skalv.

- Men naturligtvis är folk oroliga när det kommer så starka efterskalv.

En kamrat till honom har ännu inte vågat flytta tillbaka till sin lägenhet utan bor tillsammans med sin faster.

- Hon är fortfarande livrädd, säger Jonas Hofgren.

Fortfarande bor många människor utomhus på gator och i parker.

- Men där jag bor har de flesta flyttat in igen. Det är tänt i de flesta lägenheter, säger Jonas Hofgren till mig i mobiltelefon strax efter midnatt lokal tid.

Hans hus står kvar, men det är ganska många sprickor i lägenheten.

- Speciellt där väggen möter taket, där ser jag en två meter lång spricka, men det är svårt att säga om det bara är putsen. Men det känns ändå okej, säger Jonas Hofgren.

Regeringen har infört prisstopp på mat och transporter. Och hans kinesiska vänner hade hört talas om folk som höjt priser på varor i de drabbade områdena. De tyckte att det var riktigt dåligt och ansåg att regeringens linje med höga böter var bra.

ANNONS

Skolorna är fortfarande stängda. På dagiset i bottenvåningen i Jonas Hofgrens hus står det att "vi hör av oss när vi öppnar". Men annars har folk börjat jobba på många håll, en del började redan dagen efter skalvet.

- En kompis till mig började jobba i går. Men alla på kontoret var inte där. Folk är inte så noga, känns det okej går man tillbaka, vill man vänta är det också okej.

Universitetet har öppnat, men än så länge bara för kineser. Utländska studenter får vänta. Jonas Hofgren antar att det troligen är för att det skulle bli dålig publicitet för regeringen, och för skolan, om något skulle hända.

- Regeringen vill absolut inte att något skall hända utlänningar.

ANNONS