Bild: TT
Bild: TT

De första reaktionerna på brexit

Harry Potterförfattaren J.K. Rowling rasar mot resultatet på twitter - tror på brittisk splittring.

ANNONS
|

Kända britter reagerar nu på att Storbritannien lämnar EU. Harry Potterförfattaren J.K. Rowling har tidigare tydligt visat sitt stöd för att landet ska stanna i EU. Nu uttrycker hon sitt missnöje över resultatet på twitter.

Sångerskan Lily Allen är också upprörd över resultatet och skriver på twitter att ungdomarna i landet nu ligger illa till.

"Damn! En dålig dag för Europa", lyder en av de första reaktionerna från resten av EU efter uppgifterna om att Storbritannien tycks rösta för ett utträde.

Reaktionen kommer via twitter från tyske Sigmar Gabriel, vice förbundskansler och ordförande för socialdemokratiska SPD.

Några officiella EU-kommentarer väntas inte förrän senare under dagen. Klockan 8 i dag samlas EU-parlamentets gruppledare för ett första möte. Klockan 10.30 sätter sig sedan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, permanente rådsordföranden Donald Tusk, EU-parlamentets talman Martin Schulz och nuvarande ordförandelandet Nederländernas premiärminister Mark Rutte ner för att diskutera vad som ska ske härnäst.

ANNONS

Även EU-ländernas EU-ministrar har ett sedan länge inplanerat möte i Luxemburg i dag.

Den brittiske diplomaten Paddy Ashdown twittrade tidigt "Gud hjälpe vårt land", ett inlägg som retweetas över fyra tusen gånger.

Även i resten av världen uttalar sig nu namnkunniga om britternas beslut. Inte minst de politiker som varit för en Brexit.

Marine Le Pen jublar. "Seger för friheten! Precis som jag har krävt i flera år måste nu samma folkomröstning hållas i Frankrike och andra EU-länder", twittrar Nationella frontens partiledare.

Donald Trump är av en händelse i Skottland idag för att inviga en golfbana i sitt eget namn. Även han har varit en stark förespråkare för Brexit.

–Jag tycker att det är underbart. Det blev ett fantastiskt resultat, historiskt. Vi är mycket glada, sa Trump på en presskonferens enligt The Independent.

Presskåren frågade den amerikanske presidentkandidaten varför han trodde att britterna röstat som de gjort. Svaret levererades med Trumps kompromisslösa självklarhet.

–Folk är arga. Över hela världenär de arga. I stort sett samma sak händer i USA.De är arga över hur gränserna sköts, över människor som kommer in i landet och tar över utan att någon ensmärker det. De är arga över många, många saker.

ANNONS

Sedan drog Trump paralleller till sina egna chanser att vinna det amerikanska presidentvalet. Han tror att Brexit kommer gynna hans läger.

– Jag saatt detta skulle hända och jag tycker att det är fantastiskt. Vi får se hur det blir, men jag tror att det kommer att bli riktigt bra. I grund och botten tog de tillbakasitt land tillbaka , avslutade Donald Trump.

ANNONS