De delar ut souvlaki och kläder i de förstörda byarna

När myndigheterna försökte evakuera den grekiska bergsbyn Kokkinomilia stannade 90-åriga Asimo kvar. Trots att hela skogen är förkolnad och ett femtontal hus har brunnit ner skiner hon upp när volontärarbetarna kommer på besök med varm souvlaki.

ANNONS
|

Panaiotis Antonaros kör mot de mest avlägsna bergsbyarna med 255 portioner souvlaki i baksätet. Trafikskyltarna är sotiga och nedfallna elledningar krälar över vägbanan. När han svänger av mot Kokkinomilia är skogen alldeles svart och det luktar så bränt att man knappt kan ha bilrutorna nere.

Kokkinomilia är en av alla byar på ön Evia som som myndigheterna försökt evakuera men där många valt att stanna kvar. När Panaiotis och tre andra volontärer börjar lasta ur bilen kommer de strosande från olika håll.

– Om man räknar med tonåringarna är vi 55 personer som skulle behöva lunch, säger invånaren Kiriaki som hjälper till att distribuera de varma matlådorna till sina grannar.

ANNONS
Kiriaki och hennes svärmor Asimo tar emot mat av volontärerna Riham och Metaxia.
Kiriaki och hennes svärmor Asimo tar emot mat av volontärerna Riham och Metaxia. Bild: Sara Johari

Hennes svärmor Asimo står i bakgrunden och tycker att det luktar gott från matlådorna som kommer direkt från en restaurang vid kusten. Hon är 90 år och vägrade lämna sitt hus när de andra försökte få henne att fly bränderna hemma hos släktingar.

– När jag ska dö vill jag göra det hemma, säger hon.

Kokkinomilia ligger på en bergsluttning och från altanerna kunde man tidigare blicka ut över ett hav av gröna trädkronor. Nu berättar Asimo och Kiriaki att många invånare undviker att titta mot skogen eftersom de blir så sorgsna. Ett femtontal hus har skadats av bränderna men Asimo och Kiriaki verkar mest ledsna över den förstöra naturen.

LÄS MER:Extremvädret kommer att bli värre – och vanligare

Många behöver hjälp på Evia

Efter tio dagar av skogsbränder är hjälpbehovet på den grekiska ön Evia enormt. Många saknar elektricitet och rinnande vatten och eftersom mobiltäckningen är dålig har de svårt att kommunicera med omvärlden. Ingen vet riktigt vilka som är kvar i de brandhärjade områdena och vad de behöver, så just nu försöker flera volontärorganisationer kartlägga vad som är mest akut.

Volontärbilen kör till de mest branddrabbade städerna på ön Evia.
Volontärbilen kör till de mest branddrabbade städerna på ön Evia. Bild: Sara Johari

Panaiotis Antonaros och de andra som arbetar för den grekiska hjälporganisationen Iasis träffas varje morgon i hamnen och gör i ordning plastkassar med alltifrån pasta till mensskydd och tandkräm. Resten av dagarna skumpar de omkring i sin vita minibuss.

ANNONS

Den varma maten kör de ut i samarbete med en amerikansk organisation som representeras av Riham Ezzaldeen. Deras grundtanke är att se till att krisdrabbade personer får lagad mat två gånger om dagen.

– Ett varmt mål mat kan verkligen trösta när allting annat är skit. Om man varit med om ett trauma blir det värre om man dessutom måste gå hungrig. Det räcker inte att äta kakor och industribakat vitt bröd som många andra organisationer delar ut, säger hon.

LÄS MER:Konstantinas man räddade hela kvarteret från branden

Politiker utlovar pengar

Mat och vatten får bergsbyarnas invånare att överleva dagen men för att bygga upp samhällena igen måste det till stora summor pengar. Hur mycket vet ingen än men flera ledande grekiska politiker har utlovat ekonomiskt stöd åt de drabbade. Dessutom har ett lokalt reporterteam, som rapporterar från den brandhärjade ön, samlat in nära 900 000 kronor i en gräsrotskampanj och planerar att dela ut 20 000 kronor till varje drabbad.

Många verkar också vara i behov av psykologiskt stöd efter allting de varit med om. De berättar om skräckfyllda nätter då bränderna omringade byarna och de arbetade med plastslangar och vattendunkar när inga brandmän kom. Ardemis Roumelitou jobbar som psykolog på hjälporganisationen Iasis och följer med vid matleveranserna för att ge samtalsstöd till de som behöver.

ANNONS

– Jag är inte här för att lugna dem eller ge dem råd. Mitt jobb är att lyssna och få dem att känna att det finns folk som hjälper till, säger hon.

Klubbor och chips men inga färskvaror i Orselia Dopadimous matbutik.
Klubbor och chips men inga färskvaror i Orselia Dopadimous matbutik. Bild: Sara Johari

”Har ingen själ”

Ahladi är ytterligare en bergsby som får besök av volontärerna. Där finns en liten matbutik som drivs av Orselia Dopadimou men hon nästan inga färskvaror kvar. Nu sitter hon bakom sin kassaapparat och orkar knappt ta betalt av kunderna.

Natten då det brann som värst bad hon till gud och filmade de brinnande trädtopparna med sin mobilkamera. När hon spelar upp klippet hör man hur hon gråter och jämrar sig på grekiska i bakgrunden.

– Vi var helt omringade men ingen kom för att hjälpa oss. Jag brukade vara en extrovert person men nu orkar jag knappt le. Det känns som om jag inte har någon själ.

GP:s Sara Johari och Sanna Arbman Hansing på plats i Grekland.
GP:s Sara Johari och Sanna Arbman Hansing på plats i Grekland. Bild: Sara Johari
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS