Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

De döda hälsar på

Idag startar Mexico sitt traditionella firande av de döda - Día de los muertos. Helgen fylls av en karnevalliknande stämning där man minns och besöker de som lämnat jordelivet.

De dödas dag, Día de los muertos, är en viktig religiös högtid i Mexiko som äger rum i samband med allahelgonahelgen. Högtiden härstammar från de tidiga indianska kulturerna i mesoamerika och katolicismen, som då skedde vid allahelgonahelgens skördefester. Dagen grundar sig i att man tror att de döda besöker kyrkogårdarna och offerborden och tar del av maten och drycken som de saknar från jordelivet - och för att träffa sina nära och kära igen. 

De döda hälsar på

Från början fylldes offerborden under högtiden med mat och nyskördade grödor, speciellt majs och blommor, men i modern tid har det blivit mer av en folkfest. Man ställer upp stora offerbord i såväl museer som på torg och offentliga miljöer där borden fylls med färgglada skelettfigurer och kranier av socker eller papier maché. Människor målar sig till så kallade "sugar skulls", som är en konstnärlig tappning av ett mänskligt kranium. De målas i alla möjliga färger, blommor och glitter.

De dödas dag kan likställas med vad vi i västvärlden hedrar under allahelgonahelgen när vi besöker våra nära och köra på kyrkogården och tänder ljus och lämnar blommor. 

Under en av dagarna hedrar man specifikt barn och efterföljande dag hedrar man de vuxna.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.