Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

De överlevde jordskalvet i Afghanistan

Tusentals familjer kämpar för sin överlevnad efter att den dödligaste jordbävningen på två decennier drabbat Afghanistan. Många begravdes i lermassor när skalvet överraskade människorna mitt i natten.

Under natten till tisdagen inträffade det dödligaste jordskalvet i Afghanistan på över 20 år. Minst tusen personer har dött och 1 600 personer skadats – myndigheterna befarar att siffran kommer att stiga, då skalvet överraskade tusentals familjer mitt i natten.

Många av husen är bygga av lera, trä och andra material som gör dem bräckliga och känsliga för skador. FN uppskattar att runt 2 000 hus ska ha förstörts.

Överlevaren Arup Khan begravdes av lera efter jordskalvet, men fick hjälp av andra att komma upp.

– Det var en fruktansvärd situation, säger Arup Khan.

– När jag kom till mitt hem hörde jag skrik. Barnen och resten av min familj var begravda under lera. Det var smärtsamt.

Förlorade 19 familjemedlemmar: ”Mitt hjärta blöder”

På provinssjukhus vårdas nu de som skadats av naturkatastrofen. En av de som överlevde jordskalvet var 55-åriga Bibi Hawa. Men hon förlorade 19 av sina familjemedlemmar.

– Det var sju familjemedlemmar i ett rum, fem i det andra rummet, fyra i ett och tre i ytterligare ett rum. Alla dog, berättar Bibi Hawa från sin sjukhussäng.

Bibi Hawa förlorade 19 av sina familjemedlemmar i skalvet. Bild: AFP
Bibi Hawa förlorade 19 av sina familjemedlemmar i skalvet. Bild: AFP

Hennes ögon är tårfyllda när hon berättar om sin förlust.

– Jag orkar inte prata mer, mitt hjärta blöder.

Även 36-åriga Wali Khalid berättar om skräckupplevelsen under natten.

– När taket föll ner på mig trodde jag att jag hade blivit skjuten av en pistol. Min kropp brände av smärta. Jag försökte ta mig upp men jag kunde inte. Efter ett tag lyckades jag, men jag tappade all känsla i kroppen när jag såg min kusin och resten av min familj i rasmassorna, säger Wali Khalid.

Hjälporganisationer har svårt att nå ut

Det är uppskattat att det kommer behövas runt 15 miljoner dollar för att hjälpa landet att återhämta sig efter katastrofen, vilket Ramiz Alakbarov, FN:s biträdande representant för Afghanistan, uppgett till CNN.

Men skadebedömningarna i regionen begränsas just nu på grund av skadade telekommunikationer och dåliga väderförhållanden som hindrar transporter, enligt Röda Korset och Röda halvmånen (IFRC). Omständigheterna i den svåråtkomliga regionen gör att många hjälporganisationer har svårt att nå ut med hjälp till de skadade.

Många länder har inte heller längre några officiella förbindelser med Afghanistan sedan landet togs över av talibanregeringen.

LÄS OCKSÅ: Stor jordbävning i Afghanistan – minst 1000 döda

LÄS OCKSÅ: Hård kamp för att hitta fler överlevare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.