Pablo Casado (PP), Pedro Sanchez (PSOE), Santiago Abascal (VOX), Pablo Iglesias  (Unidos Podemos) och Albert Rivera (Ciudadanos).
Pablo Casado (PP), Pedro Sanchez (PSOE), Santiago Abascal (VOX), Pablo Iglesias (Unidos Podemos) och Albert Rivera (Ciudadanos). Bild: Bernat Armangue

De är kandidaterna i Spanska valet

När Spanien går till val för fjärde gången på lika många år kretsar det kring dessa fem huvudpersoner.

ANNONS
|
Bild: Julien Warnand

Pedro Sánchez (PSOE)

grade crossed

När Pedro Sánchez valdes till Spaniens premiärminister sommaren 2018 väcktes hopp om att dödläget i Katalonienfrågan skulle brytas.

Men idag har den 46-årige ledaren och hans socialistiska PSOE det tufft med en uppblossad konflikt i Katalonien och misslyckade försök att bilda regering.

Enligt mätningar inför söndagens val blir PSOE största parti med runt 27,3 procent av rösterna och 121 av de 350 platserna i kongressen (parlamentets underhus) – två färre än i valet i april.

Under valkampanjen har Sánchez försökt vinna över röster från högerliberala Ciudadanos och konservativa Partido Popular genom att ta till en hårdare ton mot den katalanska självständighetsrörelsen. Han har också tryckt på att PSOE är det enda partiet som kan garantera en ”modig regering” som står emot ultranationalistiska Vox.

ANNONS

LÄS MER:Våldsamma protester väcker oro i Katalonien

Bild: Francisco Seco

Pablo Casado (PP)

grade crossed

Konservativa Partido Popular (PP) hör likt PSOE till Spaniens traditionella partier. Det är mellan dessa två som makten brukar stå emellan.

Men landets traditionella tvåpartisystem är uppluckrat och istället tävlar idag fler partier om regeringsmakten.

I våras gjorde PP sitt sämsta val någonsin. Det beror till viss del på att den 38-årige partiledaren Pablo Casado har fört partiet åt höger som en följd av framväxten av extremhögerpartiet Vox.

Sedan dess har Casado, som beskrivs som en ung energisk ledare, tagit PP tillbaka mer mot mitten. Han hoppas kunna stjäla röster från högerliberala Ciudadanos.

Enligt opinionsmätningar kan PP bli landets andra största parti med runt 21,2 procent av rösterna och 91 parlamentsplatser – jämfört med nuvarande 66 platser.

LÄS MER:Valtrötta spanjorer röstar i nyval

Bild: Francisco Seco

Albert Rivera (Ciudadanos)

grade crossed

Högerliberala Ciudadanos befinner sig i ett utsatt läge med minskat väljarstöd och väntas backa i valet.

Partiet, som beskrivs som ”PP light” och som har jämförts med den franske presidenten Emmanuel Macrons parti La République En Marche, var nytt och intressant när det dök upp 2006. Det bildades i Barcelona som en reaktion på Kataloniens tilltagande självständighetsrörelse.

Den 39-årige partiledaren partiledaren Albert Rivera beskrivs som en charmig ledare och som gör sig bra i TV.

Men alternativet upplevs inte längre lika spännande och många frågar sig var partiet står på den politiska skalan.

ANNONS

Opinionsmätningar inför valet pekar på ett stort tapp från vårens val. Då fick partiet 57 parlamentsplatser, men kan nu rasa till 14 platser.

Bild: Emilio Morenatti

Pablo Iglesias (Unidas Podemos)

grade crossed

Vänsteralliansen Unidas Podemos, som idag har 42 platser i kongressen ser ut att tappa rejält i valet. I aprils val fick de 31 procent av rösterna, nu pekar opinionsmätningar på runt 12,4 procent.

En förklaring är att många vänsterväljare är besvikna över att PSOEs Pedro Sánchez och Podemos 41-årige ledare Pablo Iglesias, som i många år haft ett eget tv-program, inte lyckades skapa ett samarbete efter vårens val. Detta har smart utnyttjats av det nya vänsterpartiet Más País.

Partiledaren Íñigo Errejón, som tidigare var med i Podemos, har gått ut och kritiserat de misslyckade samarbetsförsöken och lyft fram sig som bästa alternativet att rösta på om man vill vara säker på att det blir en överenskommelse med Sánchez.

LÄS MER:Massprotester i centrala Barcelona

Bild: Andrea Comas

Santiago Abascal (Vox)

grade crossed

Partiet Vox, som är det första extremhögerpartiet på Spaniens politiska karta sedan diktatorn Francos död 1975, ser ut att göra sitt bästa val någonsin. De står inte för något nytt utan har blivit den starka rösten för det gamla Spanien.

I vårens val fick Vox 24 mandat och 10 procent av rösterna och nu pekar opinionsmätningar på att de kan nära på fördubbla resultatet. Det skulle i så fall göra dem till Spaniens tredje största parti.

ANNONS

Självständighetskonflikten med Katalonien ses som en orsak till att partiet gått framåt. Vox förespråkar ett centralstyrt Spanien i stället för dagens system där flera regioner har starkt självstyre och de vill att alla separatiströrelser ska bannlysas.

Vox leds av 43-årige Santiago Abascal som har sina politiska rötter i PP.

LÄS MER:Här har högernationalistiska Vox sitt starka fäste

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS