Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Datum satt för Australienval

Australien ska hålla val till parlamentet den 18 maj, rapporterar lokala medier. Frågor om miljö och ekonomi spås dominera de politiska diskussionerna under kommande fem veckor.

- Tidigare i morse besökte jag generalguvernören i Canberra och han godkände mitt förslag om att hålla val den 18 maj, säger premiärminister Scott Morrison.

I och med beskedet drar partiernas valkampanjer i gång. För Morrisons konservativa parti står en tredje mandatperiod på spel.

Morrison har sagt att väljare kan lita på att han ska sitta mandatperioden ut. Om Morrison återväljs och lyckas hålla det löftet skulle det vara första gången på över tio år som en australisk premiärminister tjänar en hel mandatperiod.

Många ledarbyten

Förra gången australierna gick till val, 2016, var Malcolm Turnbull Libarala partiets ledare och landets premiärminister. Vid föregående val, 2013, valdes Liberala partiets ledare Tony Abbott till premiärminister.

Morrison blev ledare för det konservativa Liberala partiet så sent som i augusti förra året, efter interna strider i partiet som ledde till flera omröstningar om ledarskapet.

Det är vanligt med små marginaler i australiska val, och varken premiärminister Morrison eller huvudmotståndaren – Labors ledare Bill Shorten – har särskilt stort stöd enligt opinionsundersökningar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt de senaste opinionsmätningarna leder Labor med knapp marginal, enligt SBS News. Men den marginalen har minskat efter att den konservativa regeringen i förra veckan lade fram en ny budget som innebär skattelättnader för många australier.

Kampanjat i veckor

Även om valkampanjerna officiellt startar i och med beskedet om valdatum så har kampanjandet i praktiken pågått i veckor, med bland annat politiska annonser i radio, tv och tidningar.

- Vi bor i världens bästa land, sade Morrison när han meddelade valdatumet och fortsatte:

- Vår framtid är beroende av en stark ekonomi. Vem tror ni kommer att kunna leverera det?

Både Morrisons klimatpolitik som hans migrationspolitik har fått skarp kritik. Samtidigt vill många inom den borgerliga koalitionen undvika en svängning mot mitten.